Ogórki z curry

Składniki
  • 4 kg ogórków
  • 3 cebule
  • liście selera
Zalewa
  • 1 litr wody
  • 250 ml octu
  • 440 g cukru
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki curry w proszku
  • 3 łyżki białej gorczycy
słoik z ogórkami konserwowymi pokrojonymi w plasterki w zalewie curry
Składniki
  • 4 kg ogórków
  • 3 cebule
  • liście selera
Zalewa
  • 1 litr wody
  • 250 ml octu
  • 440 g cukru
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki curry w proszku
  • 3 łyżki białej gorczycy

Przygotowanie

  • Ogórki umyć i pokroić w plasterki (około 1 cm) lub w słupki.
  • Cebulę obrać i pokroić w grube piórka.
  • W garnku zagotować wszystkie składniki zalewy.
  • Na dnie każdego słoika ułożyć liść selera, dodać ogórki, a między nie powciskać cebulę.
  • Ogórki zalać gorącą zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować około 5-10 minut.