Buraczki
Przygotowanie
- Buraki zetrzeć do dużego naczynia na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę pokrojoną w plasterki oraz resztę składników zmieszać i zagotować. Po zalogowaniu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut. Przygotowaną zalewę odstawić na około 10 minut, a później zalać buraki.
- Buraki w zalewie odstawić na 10 - 12 godzin, raz po raz mieszając.
- Z zalewy wyjąć cebulę. Buraki powykładać do słoików. Nadmiar zalewy wyrzucić, jeśli zostanie jej dużo.
- Słoiki zakręcić i zagotować 15 minut.
Składniki
- 2 kg buraczków
- 1.5 szklanki wody
- 3/4 szklanki octu
- 0.5 szklanki cukru
- 1.5 łyżki soli
- 2 duże cebule
- 10 ziel angielskich
- 5 liści laurowych