Buraczki

Składniki
  • 2 kg buraczków
  • 1.5 szklanki wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 0.5 szklanki cukru
  • 1.5 łyżki soli
  • 2 duże cebule
  • 10 ziel angielskich
  • 5 liści laurowych
Składniki
  • 2 kg buraczków
  • 1.5 szklanki wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 0.5 szklanki cukru
  • 1.5 łyżki soli
  • 2 duże cebule
  • 10 ziel angielskich
  • 5 liści laurowych

Przygotowanie

  • Buraki zetrzeć do dużego naczynia na tarce o dużych oczkach.
  • Cebulę pokrojoną w plasterki oraz resztę składników zmieszać i zagotować. Po zalogowaniu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut. Przygotowaną zalewę odstawić na około 10 minut, a później zalać buraki.
  • Buraki w zalewie odstawić na 10 - 12 godzin, raz po raz mieszając.
  • Z zalewy wyjąć cebulę. Buraki powykładać do słoików. Nadmiar zalewy wyrzucić, jeśli zostanie jej dużo.
  • Słoiki zakręcić i zagotować 15 minut.