Lasagne

Składniki
  • makaron do lasagne
  • 1 mozzarella
  • 100 g tartego parmezanu
Dodatkowo
  • folia aluminiowa
  • naczynie żaroodporne (nasze 34x24.5x9 cm)
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    8 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    4 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • makaron do lasagne
  • 1 mozzarella
  • 100 g tartego parmezanu
Dodatkowo
  • folia aluminiowa
  • naczynie żaroodporne (nasze 34x24.5x9 cm)

Przygotowanie

  • Przygotować sos boloński.
  • Przygotować sos beszamelowy.
  • Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarować równomiernie odrobinę sosu bolońskiego, a następnie tworzyć warstwy według szablonu: MAKARON -> SOS BOLOŃSKI -> SOS BESZAMELOWY -> ODROBINA TARTEGO PARMEZANU.
  • Powtarzać warstwy do wykorzystania sosów (u nas wyszło 5 warstw makaronu).
  • Na zakończenie po sosie beszamelowym rozłożyć plasterki mozzarelli i posypać obficie parmezanem.
  • Naczynie przykryć szczelnie folią aluminiową. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 40 minut. Następnie zdjąć folię i piec do momentu zarumienienia się sera.