Lasagne

Przygotowanie
- Przygotować sos boloński.
- Przygotować sos beszamelowy.
- Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarować równomiernie odrobinę sosu bolońskiego, a następnie tworzyć warstwy według szablonu: MAKARON -> SOS BOLOŃSKI -> SOS BESZAMELOWY -> ODROBINA TARTEGO PARMEZANU.
- Powtarzać warstwy do wykorzystania sosów (u nas wyszło 5 warstw makaronu).
- Na zakończenie po sosie beszamelowym rozłożyć plasterki mozzarelli i posypać obficie parmezanem.
- Naczynie przykryć szczelnie folią aluminiową. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 40 minut. Następnie zdjąć folię i piec do momentu zarumienienia się sera.
Składniki
- makaron do lasagne
- 1 mozzarella
- 100 g tartego parmezanu
Dodatkowo
- folia aluminiowa
- naczynie żaroodporne (nasze 34x24.5x9 cm)
| Wartości odżywcze (na porcję) | |
|---|---|
| Kalorie | 800 kcal |
| Tłuszcz | 45 g |
| Węglowodany | 50 g |
| Błonnik | 5 g |
| Białko | 45 g |




