Sos beszamelowy

Składniki
  • 100 g masła
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 l mleka
  • 100 g parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    8 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 100 g masła
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 l mleka
  • 100 g parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • Parmezan zetrzeć na tarce, odstawić.
  • W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać do połączenia. Następnie dolać mleko, dodać starty wcześniej parmezan i energicznie wymieszać rózgą aż sos zgęstnieje - około 10 - 12 minut.
  • Na koniec do smaku doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.