Sos boloński
Przygotowanie
- W dużym garnku na odrobinie oliwy z oliwek zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Dodać pokrojony w 1 cm plasterki seler naciowy i pokrojoną w kosteczkę marchewkę. Podsmażyć około 5 minut, raz po raz mieszając.
- Dolać połowę wina i mieszać, aby się odgotowało. Dołożyć mięso mielone, podusić drewnianą łyżką na drobne kawałki i podsmażyć, a następnie dodać sól i pieprz.
- Dolać pozostałą ilość wina i mieszać aż się odgotuje. Dołożyć koncentrat, pomidory, passatę i całość gotować na małym ogniu, raz po raz mieszając przez około 3 godziny. W razie potrzeby dodać odrobinę wody, jeśli sos za bardzo się zagęści.
- Pod koniec przełożyć odrobinę sosu do miseczki, wymieszać z mlekiem i całość przelać do sosu, a następnie dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić dodatkowo solą i pieprzem.
Składniki
- 2 czerwone cebule
- 3 łodygi selera naciowego
- 3 marchewki
- 1kg mięsa mielonego
- 150 ml czerwonego wina
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 l passaty pomidorowej
- 100 ml mleka
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 325 kcal |
Tłuszcz | 20 g |
Węglowodany | 15 g |
Błonnik | 3 g |
Białko | 23 g |