Sos boloński

Składniki
  • 2 czerwone cebule
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 marchewki
  • 1kg mięsa mielonego
  • 150 ml czerwonego wina
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 l passaty pomidorowej
  • 100 ml mleka
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    8 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    4 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 2 czerwone cebule
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 marchewki
  • 1kg mięsa mielonego
  • 150 ml czerwonego wina
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 l passaty pomidorowej
  • 100 ml mleka
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • W dużym garnku na odrobinie oliwy z oliwek zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Dodać pokrojony w 1 cm plasterki seler naciowy i pokrojoną w kosteczkę marchewkę. Podsmażyć około 5 minut, raz po raz mieszając.
  • Dolać połowę wina i mieszać, aby się odgotowało. Dołożyć mięso mielone, podusić drewnianą łyżką na drobne kawałki i podsmażyć, a następnie dodać sól i pieprz.
  • Dolać pozostałą ilość wina i mieszać aż się odgotuje. Dołożyć koncentrat, pomidory, passatę i całość gotować na małym ogniu, raz po raz mieszając przez około 3 godziny. W razie potrzeby dodać odrobinę wody, jeśli sos za bardzo się zagęści.
  • Pod koniec przełożyć odrobinę sosu do miseczki, wymieszać z mlekiem i całość przelać do sosu, a następnie dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić dodatkowo solą i pieprzem.