Chleb żytni z siemieniem lnianym
Przygotowanie
- Foremkę keksówkę natłuścić masłem i odstawić.
- Do miski dodać mąkę żytnią typ 2000, wodę, zakwas, mąkę żytnią typ 720, siemię, płatki owsiane, otręby i sól. Ciasto dokładnie wyrobić, a następnie do wcześniej przygotowanej formy. Powierzchnię ciasta wygładzić zwilżoną dłonią, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Chleb piec 1.5 godziny w temperaturze 180 stopni C.
- Chleb po upieczeniu wyjąć z foremki i przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Składniki
- 200 g mąki żytniej typ 2000
- 450 ml wody
- 200 g żytniego zakwasu chlebowego
- 320 g mąki żytniej typ 720
- 40 g siemienia lnianego
- 40 g płatków owsianych
- 30 g otrębów żytnich
- 2 łyżeczki soli
Dodatkowo
- masło do natłuszczenia formy
- foremka keksówka 30 x 12 cm