Chleb żytni z siemieniem lnianym

Składniki
  • 200 g mąki żytniej typ 2000
  • 450 ml wody
  • 200 g żytniego zakwasu chlebowego
  • 320 g mąki żytniej typ 720
  • 40 g siemienia lnianego
  • 40 g płatków owsianych
  • 30 g otrębów żytnich
  • 2 łyżeczki soli
Dodatkowo
  • masło do natłuszczenia formy
  • foremka keksówka 30 x 12 cm
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    4 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Składniki
  • 200 g mąki żytniej typ 2000
  • 450 ml wody
  • 200 g żytniego zakwasu chlebowego
  • 320 g mąki żytniej typ 720
  • 40 g siemienia lnianego
  • 40 g płatków owsianych
  • 30 g otrębów żytnich
  • 2 łyżeczki soli
Dodatkowo
  • masło do natłuszczenia formy
  • foremka keksówka 30 x 12 cm

Przygotowanie

  • Foremkę keksówkę natłuścić masłem i odstawić.
  • Do miski dodać mąkę żytnią typ 2000, wodę, zakwas, mąkę żytnią typ 720, siemię, płatki owsiane, otręby i sól. Ciasto dokładnie wyrobić, a następnie do wcześniej przygotowanej formy. Powierzchnię ciasta wygładzić zwilżoną dłonią, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
  • Chleb piec 1.5 godziny w temperaturze 180 stopni C.
  • Chleb po upieczeniu wyjąć z foremki i przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.