Chleb pszenny ze słonecznikiem

Składniki
  • 20 g siemienia lnianego
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 szczypta soli
  • 100 g żytniego zakwasu
  • 400 g mąki pszennej typ 550
  • 50 g mąki żytniej typ 720
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 250 g ciepłej wody
  • 10 g soli
Dodatkowo
  • foremka keksówka 30 cm
  • oliwa z oliwek do posmarowania ciasta
  • papier do pieczenia
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 40 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 20 g siemienia lnianego
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 szczypta soli
  • 100 g żytniego zakwasu
  • 400 g mąki pszennej typ 550
  • 50 g mąki żytniej typ 720
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 250 g ciepłej wody
  • 10 g soli
Dodatkowo
  • foremka keksówka 30 cm
  • oliwa z oliwek do posmarowania ciasta
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

  • Siemię lniane rozdrobnić np. w moździerzu.
  • Do miski dodać zmielone siemię, drożdże, cukier, zakwas, mąkę pszenną, mąkę żytnią, oliwę, ziarna słonecznika, wodę, sól i wyrobić na gładką masę.
  • Ciasto przełożyć na blat, podzielić na 4 równe części i z każdej uformować kulkę.
  • Piekarnik rozgrzać do 50 stopni C.
  • Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. W formie umieścić wzdłuż 4 kule ciasta. Wierzch posmarować oliwą.
  • Formę wstawić do piekarnika do wyrośnięcia na 45-50 minut w temperaturze 50 stopni C. Po tym czasie temperaturę podwyższyć do 200 stopni C i piec 30-35 minut.
  • Chleb wyjąć i ostudzić na kracie.