Chleb pszenny ze słonecznikiem
Przygotowanie
- Siemię lniane rozdrobnić np. w moździerzu.
- Do miski dodać zmielone siemię, drożdże, cukier, zakwas, mąkę pszenną, mąkę żytnią, oliwę, ziarna słonecznika, wodę, sól i wyrobić na gładką masę.
- Ciasto przełożyć na blat, podzielić na 4 równe części i z każdej uformować kulkę.
- Piekarnik rozgrzać do 50 stopni C.
- Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. W formie umieścić wzdłuż 4 kule ciasta. Wierzch posmarować oliwą.
- Formę wstawić do piekarnika do wyrośnięcia na 45-50 minut w temperaturze 50 stopni C. Po tym czasie temperaturę podwyższyć do 200 stopni C i piec 30-35 minut.
- Chleb wyjąć i ostudzić na kracie.
Składniki
- 20 g siemienia lnianego
- 10 g świeżych drożdży
- 1 szczypta soli
- 100 g żytniego zakwasu
- 400 g mąki pszennej typ 550
- 50 g mąki żytniej typ 720
- 10 g oliwy z oliwek
- 100 g ziaren słonecznika
- 250 g ciepłej wody
- 10 g soli
Dodatkowo
- foremka keksówka 30 cm
- oliwa z oliwek do posmarowania ciasta
- papier do pieczenia