Chleb pszenno-żytni z ziarnami

Zaczyn
  • 150 g mąki żytniej typ 2000
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki zakwasu chlebowego
Chleb
  • 42 g ziaren sezamu
  • 42 g pestek dyni
  • 42 g łuskanego słonecznika
  • 340 ml wody przegotowanej i ostudzonej
  • 115 g płatków owsianych
  • 85 ml wrzącej wody
  • 280 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 60 g mąki żytniej typ 720
  • 11 g soli
Dodatkowo
  • masło do natłuszczenia formy
  • foremka keksówka 30 cm
  • 10 kostek lodu
Zaczyn
  • 150 g mąki żytniej typ 2000
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki zakwasu chlebowego
Chleb
  • 42 g ziaren sezamu
  • 42 g pestek dyni
  • 42 g łuskanego słonecznika
  • 340 ml wody przegotowanej i ostudzonej
  • 115 g płatków owsianych
  • 85 ml wrzącej wody
  • 280 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 60 g mąki żytniej typ 720
  • 11 g soli
Dodatkowo
  • masło do natłuszczenia formy
  • foremka keksówka 30 cm
  • 10 kostek lodu

Przygotowanie

Zaczyn

  • Do słoika wsypać mąkę i ciepłą wodę (30 – 40 stopni C). Dodać zakwas i wszystko dobrze wymieszać.
  • Słoik przykryć ściereczką lub folią spożywczą (porobić dziurki). Odstawić na 8 – 12 godzin w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien przez ten czas dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

Chleb

  • Do miski odważyć sezam, pestki dyni, słonecznik i 115 ml wody. Odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie odsączyć i odstawić.
  • Do innej miski odważyć płatki owsiane i wrzątek. Odstawić na 30 minut.
  • Do większej miski wlać 225 ml ciepłej wody (35 – 40 stopni C). Dodać 300 g przygotowanego wcześniej zaczynu, odsączone ziarna, namoczone płatki, mąkę pszenną, mąkę żytnią i sól. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do natłuszczonej masłem formy keksowej. Wygładzić powierzchnie zwilżoną dłonią. Formę odstawić na 3 godziny aby zamknąć dopływ powietrza np. do piekarnika, szafki. Ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
  • Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Przed włożeniem chleba ponownie wygładzić powierzchnie zwilżoną dłonią.
  • Do piekarnika włożyć naczynie żaroodporne z kostkami lodu, a obok włożyć formę z chlebem.
  • Piec przez 45 minut.
  • Chleb wyciągnąć z formy na kratkę i poczekać aż ostygnie.