Chleb pszenno-żytni z ziarnami
Przygotowanie
Zaczyn
- Do słoika wsypać mąkę i ciepłą wodę (30 – 40 stopni C). Dodać zakwas i wszystko dobrze wymieszać.
- Słoik przykryć ściereczką lub folią spożywczą (porobić dziurki). Odstawić na 8 – 12 godzin w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien przez ten czas dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Chleb
- Do miski odważyć sezam, pestki dyni, słonecznik i 115 ml wody. Odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie odsączyć i odstawić.
- Do innej miski odważyć płatki owsiane i wrzątek. Odstawić na 30 minut.
- Do większej miski wlać 225 ml ciepłej wody (35 – 40 stopni C). Dodać 300 g przygotowanego wcześniej zaczynu, odsączone ziarna, namoczone płatki, mąkę pszenną, mąkę żytnią i sól. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do natłuszczonej masłem formy keksowej. Wygładzić powierzchnie zwilżoną dłonią. Formę odstawić na 3 godziny aby zamknąć dopływ powietrza np. do piekarnika, szafki. Ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
- Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Przed włożeniem chleba ponownie wygładzić powierzchnie zwilżoną dłonią.
- Do piekarnika włożyć naczynie żaroodporne z kostkami lodu, a obok włożyć formę z chlebem.
- Piec przez 45 minut.
- Chleb wyciągnąć z formy na kratkę i poczekać aż ostygnie.
Zaczyn
- 150 g mąki żytniej typ 2000
- 150 ml wody
- 2 łyżki zakwasu chlebowego
Chleb
- 42 g ziaren sezamu
- 42 g pestek dyni
- 42 g łuskanego słonecznika
- 340 ml wody przegotowanej i ostudzonej
- 115 g płatków owsianych
- 85 ml wrzącej wody
- 280 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 60 g mąki żytniej typ 720
- 11 g soli
Dodatkowo
- masło do natłuszczenia formy
- foremka keksówka 30 cm
- 10 kostek lodu