Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Przygotowanie
Zakwas
- Do przygotowania chleba potrzebny będzie bardzo aktywny zakwas. Należy dokarmić go 12 godzin przed przygotowaniem zaczynu. Przepis na zakwas
Zaczyn
- Do większej miski dodać zakwas i ciepłą wodę (około 30-35 stopni C), dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę żytnią i ponownie wymieszać.
- Miseczkę przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 12-18 godzin.
Chleb
- Do zaczynu mąkę żytnią i mąkę pszenną, wyrobić. Następnie dodać wodę, sól i ponownie wyrobić ciasto.
- Formę do pieczenia wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
- Ciasto przełożyć do foremki. Górę ciasta zwilżyć ręką wodą.
- Chleb przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić do wyrośnięcia na około 5 godzin, do podwojenia objętości.
- Po wyrośnięciu wstawić do zimnego piekarnika i ustawić 220 stopni C. Piec około 60 minut. Jeżeli chleb w czasie pieczenia za bardzo przypiecze się u góry – przykryć papierem do pieczenia.
- Po wypieczeniu wyciągnąć z formy i odstawić do ostudzenia.
Zaczyn
- 2 łyżki zakwasu
- 150 ml ciepłej wody
- 150 g mąki żytniej
Chleb
- wcześniej przygotowany zaczyn
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 200 g mąki pszennej typ 750
- 200 ml wody
- 1,5 łyżeczki soli
Dodatkowo
- Foremka keksówka 30 cm
- masło do wysmarowania foremki
- bułka tarta do posypania foremki