Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Zaczyn
  • 2 łyżki zakwasu
  • 150 ml ciepłej wody
  • 150 g mąki żytniej
Chleb
  • wcześniej przygotowany zaczyn
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 200 g mąki pszennej typ 750
  • 200 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli
Dodatkowo
  • Foremka keksówka 30 cm
  • masło do wysmarowania foremki
  • bułka tarta do posypania foremki
Zaczyn
  • 2 łyżki zakwasu
  • 150 ml ciepłej wody
  • 150 g mąki żytniej
Chleb
  • wcześniej przygotowany zaczyn
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 200 g mąki pszennej typ 750
  • 200 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli
Dodatkowo
  • Foremka keksówka 30 cm
  • masło do wysmarowania foremki
  • bułka tarta do posypania foremki

Przygotowanie

Zakwas

  • Do przygotowania chleba potrzebny będzie bardzo aktywny zakwas. Należy dokarmić go 12 godzin przed przygotowaniem zaczynu. Przepis na zakwas

Zaczyn

  • Do większej miski dodać zakwas i ciepłą wodę (około 30-35 stopni C), dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę żytnią i ponownie wymieszać.
  • Miseczkę przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 12-18 godzin.

Chleb

  • Do zaczynu mąkę żytnią i mąkę pszenną, wyrobić. Następnie dodać wodę, sól i ponownie wyrobić ciasto.
  • Formę do pieczenia wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
  • Ciasto przełożyć do foremki. Górę ciasta zwilżyć ręką wodą.
  • Chleb przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić do wyrośnięcia na około 5 godzin, do podwojenia objętości.
  • Po wyrośnięciu wstawić do zimnego piekarnika i ustawić 220 stopni C. Piec około 60 minut. Jeżeli chleb w czasie pieczenia za bardzo przypiecze się u góry – przykryć papierem do pieczenia.
  • Po wypieczeniu wyciągnąć z formy i odstawić do ostudzenia.