Burgery
Przygotowanie
Bułki
- Przygotować bułki do burgerów.
Dodatki
- Ogórki pokroić na cienkie plasterki. Pomidor i ser pokroić na grubsze plasterki.
- Cebulę pokroić w plastry i podsmażyć na patelni skropionej oliwą z oliwek.
- Plastry boczku podsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni.
- Sałatę umyć i osuszyć.
Mięso
- Mięso wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Deskę na której będziemy formować burgery spryskać odrobiną oliwy z oliwek.
- Mięso podzielić na 4 części, a następnie uformować kulki (starając się nie ugniatać zbytnio mięsa). Następnie delikatnie je spłaszczamy. Placek powinien być trochę większy od bułki, ponieważ podczas smażenia się skurczy.
- Tuż przed smażeniem posolić solą morską oraz posypać świeżo zmielonym pieprzem (ale tylko z tej strony, na której będziemy smażyć, drugą stronę posolić dopiero na patelni tuż przed odwróceniem burgera).
- Mięso włożyć na bardzo rozgrzaną patelnie grillową i smażyć przez około 2.5 minuty z każdej strony. Po odwróceniu burgera na patelni położyć na niego plasterek sera.
Przygotowanie burgerów
- Bułki przekroić na poł i delikatnie zarumienić na rozgrzanej patelni.
- Obie połówki bułki posmarować cienko majonezem.
- Na dolnej połówce bułki ułożyć plasterki ogórka kiszonego i przygotowane wcześniej mięso z serem. Posmarować ketchupem lub sosem BBQ.
- Ułożyć boczek, cebulę, pomidora, sałatę. Przykryć drugą połówką bułki i lekko docisnąć. Można wbić patyczek aby się nie rozpadał.
Mięso
- 600 g wołowiny (mięso powinno mieć ok. 20% tłuszczu)
- 1 ząbek czosnku
- sól morska
- czarny pieprz
- odrobina oliwy z oliwek (do natłuszczenia deski)
Dodatki
- 4 bułki do burgerów
- ogórki kiszone
- 2 pomidory
- ser cheddar
- 1 cebula
- 8 cienkich plasterków boczku
- liście sałaty
- odrobina oliwy z oliwek
- ketchup lub sos BBQ
- majonez
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 890 kcal |
Tłuszcz | 54 g |
Węglowodany | 50 g |
Błonnik | 3 g |
Białko | 46 g |