Burgery

Mięso
  • 600 g wołowiny (mięso powinno mieć ok. 20% tłuszczu)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • odrobina oliwy z oliwek (do natłuszczenia deski)
Dodatki
  • 4 bułki do burgerów
  • ogórki kiszone
  • 2 pomidory
  • ser cheddar
  • 1 cebula
  • 8 cienkich plasterków boczku
  • liście sałaty
  • odrobina oliwy z oliwek
  • ketchup lub sos BBQ
  • majonez
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Mięso
  • 600 g wołowiny (mięso powinno mieć ok. 20% tłuszczu)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • odrobina oliwy z oliwek (do natłuszczenia deski)
Dodatki
  • 4 bułki do burgerów
  • ogórki kiszone
  • 2 pomidory
  • ser cheddar
  • 1 cebula
  • 8 cienkich plasterków boczku
  • liście sałaty
  • odrobina oliwy z oliwek
  • ketchup lub sos BBQ
  • majonez

Przygotowanie

Dodatki

  • Ogórki pokroić na cienkie plasterki. Pomidor i ser pokroić na grubsze plasterki.
  • Cebulę pokroić w plastry i podsmażyć na patelni skropionej oliwą z oliwek.
  • Plastry boczku podsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni.
  • Sałatę umyć i osuszyć.

Mięso

  • Mięso wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Deskę na której będziemy formować burgery spryskać odrobiną oliwy z oliwek.
  • Mięso podzielić na 4 części, a następnie uformować kulki (starając się nie ugniatać zbytnio mięsa). Następnie delikatnie je spłaszczamy. Placek powinien być trochę większy od bułki, ponieważ podczas smażenia się skurczy.
  • Tuż przed smażeniem posolić solą morską oraz posypać świeżo zmielonym pieprzem (ale tylko z tej strony, na której będziemy smażyć, drugą stronę posolić dopiero na patelni tuż przed odwróceniem burgera).
  • Mięso włożyć na bardzo rozgrzaną patelnie grillową i smażyć przez około 2.5 minuty z każdej strony. Po odwróceniu burgera na patelni położyć na niego plasterek sera.

Przygotowanie burgerów

  • Bułki przekroić na poł i delikatnie zarumienić na rozgrzanej patelni.
  • Obie połówki bułki posmarować cienko majonezem.
  • Na dolnej połówce bułki ułożyć plasterki ogórka kiszonego i przygotowane wcześniej mięso z serem. Posmarować ketchupem lub sosem BBQ.
  • Ułożyć boczek, cebulę, pomidora, sałatę. Przykryć drugą połówką bułki i lekko docisnąć. Można wbić patyczek aby się nie rozpadał.