Bułki do burgerów
Przygotowanie
- Drożdże, mleko, jajko, masło - składniki wyjąć najlepiej godzinę przed pieczeniem, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.
- Do małego garnka dodać mleko, drożdże i cukier. Delikatnie podgrzać, ciągle mieszając, do rozpuszczenia drożdży.
- Do większej miski dodać mąkę, pokrojone na mniejsze kawałki masło, jajko, sól i przygotowane wcześniej mleko z drożdżami i cukrem. Całość dokładnie wyrobić na gładką, jednolitą masę. Jeśli ciasto klei się zbyt mocno - dodać mąki. Z ciasta uformować kulkę i zostawić w misce.
- Ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym iodstawić wspokojne, ciepłe miejsce dowyrośnięcia na 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części i uformować kulki. Odłożyć na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia, przykryć ręcznikiem kuchennym i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Przed pieczeniem
- Piekarnik nagrzać na 210 stopni C.
- Tuż przed pieczeniem bułki wysmarować przy pomocy pędzelka żółtkiem wymieszanym z mlekiem (2 partię bułek wysmarować dopiero przed włożeniem do piekarnika). Posypać sezamem i przenieść do piekarnika. Piec 15 minut na złoty kolor.
- Po upieczeniu przenieść na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Składniki
- 300 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 500 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Przed pieczeniem
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- nasiona sezamu
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 246 kcal |
Tłuszcz | 10 g |
Węglowodany | 40 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 7 g |