Bułki do burgerów

Składniki
  • 300 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
Przed pieczeniem
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • nasiona sezamu
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    10 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Składniki
  • 300 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
Przed pieczeniem
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • nasiona sezamu

Przygotowanie

  • Drożdże, mleko, jajko, masło - składniki wyjąć najlepiej godzinę przed pieczeniem, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.
  • Do małego garnka dodać mleko, drożdże i cukier. Delikatnie podgrzać, ciągle mieszając, do rozpuszczenia drożdży.
  • Do większej miski dodać mąkę, pokrojone na mniejsze kawałki masło, jajko, sól i przygotowane wcześniej mleko z drożdżami i cukrem. Całość dokładnie wyrobić na gładką, jednolitą masę. Jeśli ciasto klei się zbyt mocno - dodać mąki. Z ciasta uformować kulkę i zostawić w misce.
  • Ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym iodstawić wspokojne, ciepłe miejsce dowyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części i uformować kulki. Odłożyć na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia, przykryć ręcznikiem kuchennym i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

Przed pieczeniem

  • Piekarnik nagrzać na 210 stopni C.
  • Tuż przed pieczeniem bułki wysmarować przy pomocy pędzelka żółtkiem wymieszanym z mlekiem (2 partię bułek wysmarować dopiero przed włożeniem do piekarnika). Posypać sezamem i przenieść do piekarnika. Piec 15 minut na złoty kolor.
  • Po upieczeniu przenieść na kratkę do całkowitego ostudzenia.