Balti masala z orzeszkami ziemnymi
Przygotowanie
- Do rondelka dodać olej, pokrojoną w kosteczkę cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir - podsmażyć na złoty kolor.
- Dodać passatę pomidorową, pokrojoną w kostkę paprykę oraz przyprawy - wszystko wymieszać i gotować przez około 10 minut.
- Dodać odsączoną z zalewy cieciorkę (opcjonalnie można zdjąć zewnętrzną skórkę) i pokrojony w większą kostkę ser paneer.
- Orzeszki ziemne pokroić na mniejsze kawałki i dodać do sosu - odrobinę odłożyć do posypania gotowego dania.
- Dolać wodę i gotować kolejne około 10 minut. Na koniec dodać śmietanę i masło.
- Podawać z chlebkami naan.
Składniki
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 400 g passaty pomidorowej
- 0.5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego chili
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 0.5 łyżeczki mielonej kolendry
- 1.5 łyżeczki soli
- 2 duże papryki
- 330 g cieciorki z puszki
- 200 g sera paneer
- 100 g orzeszków ziemnych
- 250 ml wody
- 40 ml śmietany 18%
- 1 łyżka masła
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 580 kcal |
Tłuszcz | 40 g |
Węglowodany | 36 g |
Błonnik | 10 g |
Białko | 20 g |