Balti masala z orzeszkami ziemnymi

  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy

Przygotowanie

  • Do rondelka dodać olej, pokrojoną w kosteczkę cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir - podsmażyć na złoty kolor.
  • Dodać passatę pomidorową, pokrojoną w kostkę paprykę oraz przyprawy - wszystko wymieszać i gotować przez około 10 minut.
  • Dodać odsączoną z zalewy cieciorkę (opcjonalnie można zdjąć zewnętrzną skórkę) i pokrojony w większą kostkę ser paneer.
  • Orzeszki ziemne pokroić na mniejsze kawałki i dodać do sosu - odrobinę odłożyć do posypania gotowego dania.
  • Dolać wodę i gotować kolejne około 10 minut. Na koniec dodać śmietanę i masło.
  • Podawać z chlebkami naan.
Składniki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 0.5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • 0.5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 0.5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 2 duże papryki
  • 330 g cieciorki z puszki
  • 200 g sera paneer
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 250 ml wody
  • 40 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie580 kcal
Tłuszcz40 g
Węglowodany36 g
Błonnik10 g
Białko20 g