Żurek

Składniki
  • 1.5 l bulionu mięsnego
  • 350 g wędzonych żeberek lub boczku
  • 4 białe kiełbasy
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
  • jajka (do podania)
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 1.5 l bulionu mięsnego
  • 350 g wędzonych żeberek lub boczku
  • 4 białe kiełbasy
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
  • jajka (do podania)

Przygotowanie

  • Bulion mięsny zagotować przez około 20 minut z wędzonymi żeberkami, boczkiem lub innym wędzonym mięsem.
  • Dodać białą kiełbasę i gotować na małym ogniu przez kolejne 20 minut.
  • Dodać zakwas na żurek i gotować przez 5 minut, a następnie dodać majeranek oraz całe, obrane ząbki czosnku i gotować jeszcze przez chwilę.
  • Żurek zdjąć z ognia doprawić solą i pieprzem.
  • Do kubeczka odlać trochę zupy, wymieszać ze śmietanką i przelać z powrotem do żurku. Całość ładnie wymieszać.
  • Żurek podawać z ugotowanymi na twardo jajkami oraz pokrojoną kiełbasą z zupy.