Zupa z wołowiną na ostro

Składniki
  • 150 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 ml oleju
  • 300 g wołowiny
  • 500 ml wody
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 kostka bulionu mięsnego
  • 0.75 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżeczki pieprzu
  • 130 g selera naciowego
  • 100 g marchewki
  • 180 g czerwonej papryki
zupa z wołowiną, marchewką, papryką selera naciowego na talerzu
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 40 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 150 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 ml oleju
  • 300 g wołowiny
  • 500 ml wody
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 kostka bulionu mięsnego
  • 0.75 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżeczki pieprzu
  • 130 g selera naciowego
  • 100 g marchewki
  • 180 g czerwonej papryki

Przygotowanie

  • Cebulkę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę i przełożyć do garnka. Dodać olej i zeszklić, na małym ogniu.
  • Wołowinę pokroić w około 2 cm kosteczkę, a następnie dodać do garnka z cebulą. Wszystko razem poddusić na małym ogniu przez około 10 minut.
  • Dodać wodę, pomidory, koncentrat pomidorowy, kostkę bulionu mięsnego, ostrą paprykę, słodką paprykę, majeranek, liście naurowe, sól i pieprz. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, raz po raz mieszając, przez 40 minut.
  • W tym czasie przygotować pozostałe warzywa. Seler pokroić w 1 cm plasterki. Marchewkę obrać i pokroić w 1 cm plasterki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w około 1.5 cm kosteczkę.
  • Po upływie 40 minut dodać seler, marchewkę oraz paprykę. Gotować dalej przez kolejne 30 minut.