Zupa z batatami, szpinakiem i makrelą

Składniki
  • 2 średnie bataty
  • 1 por (biała część)
  • 1 cebulka szalotka
  • 250 ml mleka
  • 750 ml bulionu
  • 1 wędzona makrela
  • 120 g świeżego szpinaku
  • 0.75 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • limonka
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 2 średnie bataty
  • 1 por (biała część)
  • 1 cebulka szalotka
  • 250 ml mleka
  • 750 ml bulionu
  • 1 wędzona makrela
  • 120 g świeżego szpinaku
  • 0.75 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • limonka

Przygotowanie

  • W garnku, na maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę szalotkę, por i starty na tarce o drobnych oczkach imbir.
  • Dodać obrane, pokrojone w kostkę bataty oraz curry. Podsmażyć przez chwilkę, a następnie zalać mlekiem i bulionem. Gotować 10 minut, a później dodać świeże liście szpinaku. Gotować dalej przez 5-10 minut aż batat będzie miękki, ale nie rozpadający się.
  • Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Podawać z oczyszczoną z ości makrelą i sokiem z limonki.