Zupa tajska

Składniki
  • 100 g cebuli
  • 150 g czerwonej papryki
  • 200 g pieczarek
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki pasty curry (ostrość 2/3 papryczki)
  • 1250 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 100 g cienkiego makaronu ryżowego
Dodatkowo
  • listki świeżej kolendry
  • papryczka chili
  • limonka
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 100 g cebuli
  • 150 g czerwonej papryki
  • 200 g pieczarek
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki pasty curry (ostrość 2/3 papryczki)
  • 1250 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 100 g cienkiego makaronu ryżowego
Dodatkowo
  • listki świeżej kolendry
  • papryczka chili
  • limonka

Przygotowanie

  • Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Paprykę oczyścić i pokroić z paski o długości około 2-3 cm. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w plasterki (jeśli są zbyt duże, przekroić na pół).
  • W garnku rozgrzać olej, a następnie dodać pastę curry. Przy pomocy np. drewnianej łyżki rozprowadzić ją po dnie garnka. Dodać kawałki kurczaka, całość wymieszać i podsmażyć.
  • Dodać cebulę oraz pieczarki. Intensywnie mieszając, smażyć dalej na dużym ogniu przez około 3 minuty. Wlać bulion, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
  • Dodać brązowy cukier, sos rybny oraz paprykę. Wymieszać i gotować na średnim ogniu przez około 3 minuty.
  • Na koniec dodać mleko kokosowe, wymieszać i odstawić na chwilę, aby smaki się przegryzły. W tym czasie przygotować makaron oraz dodatki.
  • Makaron - W osobnym garnku ugotować makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Można delikatnie go połamać, aby nie był za długi.
  • Dodatki - Przygotować listki kolendry, plasterki papryczki chili i ćwiartki limonki.
  • Do miseczki dodać makaron i zupę. Udekorować dodatkami.