Zupa szczawiowa

Składniki
  • 2 litry bulionu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 300 g szczawiu
  • 250 g śmietany 18%
  • jajka do podania
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 2 litry bulionu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 300 g szczawiu
  • 250 g śmietany 18%
  • jajka do podania

Przygotowanie

  • Do przygotowanego, ciepłego bulionu dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę. Następnie dodać por, seler, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i koperek.
  • Gotować przez pół godziny do miękkości warzyw, a później wyjąć ugotowaną cebulę.
  • Świeży szczaw opłukać i drobno posiekać, a następnie dodać do zupy. Jeżeli wybieramy szczaw ze słoika to od razu dodać go do zupy. Gotować przez kilka minut.
  • Do śmietany, ciągle mieszając, dodać kilka łyżek zupy aby ją zaprawić. Powoli dodać do zupy i gotować na małym ogniu.
  • Podawać z jajkiem na twardo.