Zupa pomidorowa z kurczakiem

Składniki
  • 100 g cebuli
  • 60 g selera naciowego
  • 20 g masła
  • 200 g piersi kurczaka
  • 750 ml wody
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 80-100 g ryżu
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżeczki pieprzu
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 100 g cebuli
  • 60 g selera naciowego
  • 20 g masła
  • 200 g piersi kurczaka
  • 750 ml wody
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 80-100 g ryżu
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżeczki pieprzu
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Przygotowanie

  • Do garnka dodać pokrojone w kosteczkę cebulę i seler naciowy. Dodać masło i dusić pod przykryciem, raz po raz mieszając, około 5 minut.
  • Dodać pokrojoną drobno pierś kurczaka, wodę, pokruszoną kostkę bulionu drobiowego i gotować pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodać ryż, krojone pomidory, sól, pieprz i gotować dalej około 15 minut.
  • Pod koniec dołożyć koncentrat pomidorowy oraz zioła prowansalskie. Chwilę podgotować i wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.