Zupa pomidorowa

Składniki
  • ok. 400 g mięsa do zupy (żeberek/schabu)
  • 2 litry wody
  • 3 liście laurowe
  • 5 zieli angielskich
  • 1 mała cebula
  • 4 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 mała por
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 700 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka świeżego maggi
  • sól
  • pieprz
Dodatkowo
  • makaron lub ryż
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    6 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • ok. 400 g mięsa do zupy (żeberek/schabu)
  • 2 litry wody
  • 3 liście laurowe
  • 5 zieli angielskich
  • 1 mała cebula
  • 4 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 mała por
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 700 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka świeżego maggi
  • sól
  • pieprz
Dodatkowo
  • makaron lub ryż

Przygotowanie

  • Mięso opłukać pod chłodną wodą i włożyć do garnka. Nalać zimnej wody i dodać liście laurowe, ziele angielskie, obraną cebulę i pół łyżeczki soli. Gotować około 30 minut na małym ogniu, co jakiś czas zdejmując wytrącone szumowiny.
  • Warzywa obrać i w całości włożyć do garnka. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować przez 30 minut.
  • Pod koniec dodać przecier pomidorowy i koncentrat. Gotować jeszcze 10 minut.
  • Dodać świeże maggi. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Z zupy wyciągnąć mięso i wszystkie warzywa. Marchewkę i mięso pokroić w kostkę.
  • Podawać z makaronem lub ryżem oraz z pokrojoną wcześniej marchewką i mięsem.