Zupa kalafiorowa z kabanosem

Składniki
  • 100 g cebuli
  • 20 g masła
  • 600 ml wody
  • 750 g różyczek kalafiora
  • 150 g ziemniaka
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 0.75 łyżeczki soli
  • 0.75 łyżeczki pieprzu
  • 0.25 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 200 g śmietany 18%
  • 150 g kabanosów
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 100 g cebuli
  • 20 g masła
  • 600 ml wody
  • 750 g różyczek kalafiora
  • 150 g ziemniaka
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 0.75 łyżeczki soli
  • 0.75 łyżeczki pieprzu
  • 0.25 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 200 g śmietany 18%
  • 150 g kabanosów

Przygotowanie

  • W garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać wodę, pokrojone na mniejsze kawałki różyczki kalafiora, pokrojone w kosteczkę ziemniaki, pokruszoną kostkę bulionu drobiowego, sól i pieprz - całość gotować pod przykryciem, raz po raz mieszając około 25 minut.
  • Do miseczki dodać śmietanę i stopniowo, ciągle mieszając, dodawać zupę. Całość dokładnie wymieszać i przelać do garnka.
  • Dodać gałkę muszkatołową oraz pokrojone na mniejsze kawałki kabanosy. Wymieszać i podgrzać około 5 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku użytymi wcześniej przyprawami.