Zupa irlandzka

Składniki
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 2 pory
  • 1 cebula
  • 430 g ziemniaków
  • 2 puszki czerwonej fasoli (netto ok. 480 g)
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 80 g ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • sos Sriracha hot chilli (lub chilli w proszku)
  • ok. 150 g śmietanki 18%
  • olej do smażenia
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    6 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Składniki
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 2 pory
  • 1 cebula
  • 430 g ziemniaków
  • 2 puszki czerwonej fasoli (netto ok. 480 g)
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 80 g ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • sos Sriracha hot chilli (lub chilli w proszku)
  • ok. 150 g śmietanki 18%
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  • Mięso mielone wyrobić z przyprawą do mięsa mielonego i uformować kuleczki o średnicy około 2 cm. Usmażyć na oleju i odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym.
  • W większym garnku przygotować bulion, a następnie dodać do niego przygotowane wcześniej klopsiki. Gotować na małym ogniu, raz po raz mieszając.
  • Pory pokroić w plasterki, a cebulę w kosteczkę. Podsmażyć na odrobinie oleju i przełożyć do garnka.
  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni, na której wcześniej smażyliśmy pory i cebulę, z odrobiną oleju i przełożyć do garnka.
  • Czerwoną fasolę odsączyć z zalewy i przenieść do miseczki. Wypłukać w zimnej wodzie, odsączyć i dodać do garnka.
  • Dodać koncentrat oraz ketchup. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem chilli (lub chilli w proszku).
  • Gotować na małym ogniu przez około 20 minut.
  • Zdjąć z ognia i zabielić śmietaną.