Zupa gulaszowa z białej fasoli

Składniki
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 400 g czerwonej papryki
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 1 kostka rosołowa
  • 200 g wody
  • 0.25 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego cząbru
  • 0.75 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 250 g białej fasoli z puszki
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 400 g czerwonej papryki
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 1 kostka rosołowa
  • 200 g wody
  • 0.25 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego cząbru
  • 0.75 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 250 g białej fasoli z puszki

Przygotowanie

  • Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę – całość dodać do garnka. Dodać oliwę i dusić na małym ogniu przez około 2 minuty, raz po raz mieszając.
  • Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, kostkę rosołową, wodę, cukier, majeranek, słodką paprykę, cząber, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, raz po raz mieszając przez około 15-20 minut.
  • Dodać fasolę i dalej gotować około 10 minut.