Zupa gulaszowa

Składniki
  • 300 g wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 l bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ziemniaki
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 300 g wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 l bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ziemniaki
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Przygotowanie

  • W garnku na maśle podsmażyć z obu stron wołowinę, a następnie przenieść ją do osobnej miseczki.
  • Do tego samego garnka dodać pokrojoną w kosteczkę: cebulę, marchewkę, pietruszkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć.
  • Dodać paprykę słodką, paprykę ostrą i tymianek, podsmażyć. Wlać bulion, dodać passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy i doprawić solą i pieprzem.
  • Dodać wołowinę, pokrojoną w kostkę: paprykę oraz ziemniaki i gotować na małym ogniu przez około 1 godzinę.
  • Po tym czasie w razie potrzeby doprawić dodatkowo solą i pieprzem.