Zupa brokułowa

Składniki
  • 1 brokuł
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 por
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1.5 litra bulionu drobiowego
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 200 g śmietanki 18%
  • 100 g śmietankowego serka topionego
  • natka pietruszki
  • odrobina maggi
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 10 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 1 brokuł
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 por
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1.5 litra bulionu drobiowego
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 200 g śmietanki 18%
  • 100 g śmietankowego serka topionego
  • natka pietruszki
  • odrobina maggi

Przygotowanie

  • W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pora (pokroić wzdłuż na 4 części, a następnie w cienkie plasterki). Posolić i podsmażyć razem przez około 3 minuty.
  • Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, a następnie dodać ją do garnka i podsmażyć przez około 2 minuty. Dodać masło i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Całość podsmażyć ciągle mieszając.
  • Wlać gorący bulion, dodać listek laurowy i ziele angielskie, zagotować. Przykryć i gotować przez około 15 minut aż warzywa będą miękkie.
  • Brokuł umyć i przygotować różyczki. Dodać do zupy, zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut bez przykrycia aż brokuł zmięknie. Dodać świeże maggi i natkę pietruszki.
  • Dodać rozdrobniony ser topiony i mieszać aż się rozpuści. Zaprawić zupę śmietanką.