Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i gorgonzolą
Przygotowanie
- Ugotować makaron (al dente - lekko twardy) w osolonej wodzie, odcedzić, przelać wodą na sitku, aby się nie sklejał. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
- W garnku lub na większej patelni roztopić masło, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i kiełbaskę. W międzyczasie dodać tymianek. Dodać mąkę i mieszając smażyć przez około 1 minutę.
- Stopniowo wlewać bulion cały czas mieszając. Wlać śmietankę, wymieszać i gotować przez około 3 minuty aż sos trochę zgęstnieje. Dodać połowę gorgonzoli pokrojonej w kosteczkę, mieszając podgrzewać do roztopienia się sera, doprawić solą (niedużo) oraz świeżo zmielonym pieprzem. Do sosu dodać makaron, szpinak, pokrojoną w kosteczkę paprykę. Wszystko wymieszać i wyłożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą.
- Po wierzchu posypać pokrojoną w kosteczkę resztą gorgonzoli, papryką w proszku lub płatkami chili. Skropić jeszcze oliwą i wstawić do piekarnika bez przykrycia na 12 minut.
Składniki
- 250 g makaronu np. penne
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 20 g mąki pszennej
- 200 ml bulionu drobiowego
- 150 ml śmietanki 30%
- 150 g gorgonzoli
- 3 garście szpinaku
- 1 czerwona papryka
- 200 g kiełbaski
- 0.5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- oliwa z oliwek
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 870 kcal |
Tłuszcz | 53 g |
Węglowodany | 70 g |
Błonnik | 5 g |
Białko | 33 g |