Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i gorgonzolą

Składniki
  • 250 g makaronu np. penne
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 20 g mąki pszennej
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 150 g gorgonzoli
  • 3 garście szpinaku
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g kiełbaski
  • 0.5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • oliwa z oliwek
upieczona zapiekanka ze szpinakiem gorgonzolą, szpinakiem, papryką w białym naczyniu
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    3 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 250 g makaronu np. penne
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 20 g mąki pszennej
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 150 g gorgonzoli
  • 3 garście szpinaku
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g kiełbaski
  • 0.5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  • Ugotować makaron (al dente - lekko twardy) w osolonej wodzie, odcedzić, przelać wodą na sitku, aby się nie sklejał. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  • W garnku lub na większej patelni roztopić masło, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i kiełbaskę. W międzyczasie dodać tymianek. Dodać mąkę i mieszając smażyć przez około 1 minutę.
  • Stopniowo wlewać bulion cały czas mieszając. Wlać śmietankę, wymieszać i gotować przez około 3 minuty aż sos trochę zgęstnieje. Dodać połowę gorgonzoli pokrojonej w kosteczkę, mieszając podgrzewać do roztopienia się sera, doprawić solą (niedużo) oraz świeżo zmielonym pieprzem. Do sosu dodać makaron, szpinak, pokrojoną w kosteczkę paprykę. Wszystko wymieszać i wyłożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą.
  • Po wierzchu posypać pokrojoną w kosteczkę resztą gorgonzoli, papryką w proszku lub płatkami chili. Skropić jeszcze oliwą i wstawić do piekarnika bez przykrycia na 12 minut.