Wołowina po burgundzku

Składniki
  • 750 g wołowiny (np. karczek / rozbratel / łopatka)
  • 80 g wędzonego boczku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 0.5 pora
  • 1 cebula
  • 250 ml bulionu wołowego
  • 30 g masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 listek laurowy
  • kilka gałązek tymianku
  • natka pietruszki
  • 4 cebulki szalotki (12 cebulek marynowanych)
  • 200 g pieczarek
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
Inne
  • Worek do pieczenia lub brytfanna
wołowina po burgudzku w białym naczyniu
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    6 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    4 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Składniki
  • 750 g wołowiny (np. karczek / rozbratel / łopatka)
  • 80 g wędzonego boczku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 0.5 pora
  • 1 cebula
  • 250 ml bulionu wołowego
  • 30 g masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 listek laurowy
  • kilka gałązek tymianku
  • natka pietruszki
  • 4 cebulki szalotki (12 cebulek marynowanych)
  • 200 g pieczarek
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
Inne
  • Worek do pieczenia lub brytfanna

Przygotowanie

  • Boczek pokroić w kosteczkę i powoli smażyć na patelni aż do zarumienienia. Następnie odłożyć na talerz pozostawiając tłuszcz na patelni.
  • Wołowinę pokroić w większe kawałki. Dodać połowę masła i łyżkę oleju na patelnie. Podsmażyć mięso z każdej strony. Po usmażeniu również odłożyć na talerz.
  • Dołożyć na patelnie pozostały tłuszcz. Wrzucić starty czosnek, pokrojoną w plasterki marchewkę i pora. Dodać drobno posiekaną cebulę. Posypać wszystko łyżką mąki i doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć przez chwilę.
  • Przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego lub worka do pieczenia.
  • Na patelnie wlać bulion, wino, koncentrat pomidorowy oraz dodać liść laurowy. Dodać posiekaną pietruszkę i tymianek. Wszystko razem zagotować na patelni a następnie dolać do mięsa.
  • Naczynie albo worek szczelnie zamknąć i włożyć na 2.5 godziny do rozgrzanego na 150 stopni C piekarnika.
  • Na patelni podsmażyć całe pieczarki i obrane cebulki szalotki. Następnie dodać je do gulaszu i piec dalej bez przykrycia przez 30 minut.
  • Gotową wołowinę po burgundzku podawać wedle uznania - z pyzami, ziemniakami, kaszą.