Wołowina po burgundzku
Przygotowanie
- Boczek pokroić w kosteczkę i powoli smażyć na patelni aż do zarumienienia. Następnie odłożyć na talerz pozostawiając tłuszcz na patelni.
- Wołowinę pokroić w większe kawałki. Dodać połowę masła i łyżkę oleju na patelnie. Podsmażyć mięso z każdej strony. Po usmażeniu również odłożyć na talerz.
- Dołożyć na patelnie pozostały tłuszcz. Wrzucić starty czosnek, pokrojoną w plasterki marchewkę i pora. Dodać drobno posiekaną cebulę. Posypać wszystko łyżką mąki i doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć przez chwilę.
- Przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego lub worka do pieczenia.
- Na patelnie wlać bulion, wino, koncentrat pomidorowy oraz dodać liść laurowy. Dodać posiekaną pietruszkę i tymianek. Wszystko razem zagotować na patelni a następnie dolać do mięsa.
- Naczynie albo worek szczelnie zamknąć i włożyć na 2.5 godziny do rozgrzanego na 150 stopni C piekarnika.
- Na patelni podsmażyć całe pieczarki i obrane cebulki szalotki. Następnie dodać je do gulaszu i piec dalej bez przykrycia przez 30 minut.
- Gotową wołowinę po burgundzku podawać wedle uznania - z pyzami, ziemniakami, kaszą.
Składniki
- 750 g wołowiny (np. karczek / rozbratel / łopatka)
- 80 g wędzonego boczku
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 0.5 pora
- 1 cebula
- 250 ml bulionu wołowego
- 30 g masła
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 listek laurowy
- kilka gałązek tymianku
- natka pietruszki
- 4 cebulki szalotki (12 cebulek marynowanych)
- 200 g pieczarek
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
Inne
- Worek do pieczenia lub brytfanna
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 610 kcal |
Tłuszcz | 36 g |
Węglowodany | 14 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 53 g |