Udon z kurczakiem
Przygotowanie
- Filet z kurczaka pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz odrobiną startego imbiru. Przełożyć do miseczki i odstawić.
- Marchewkę obrać i pokroić w słupki, przenieść na patelnie i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę oraz paprykę i cukinię pokrojoną w większą kostkę. Wszystko razem podsmażyć aż zmięknie.
- Warzywa przesunąć na jedną stronę patelni, a w wolne miejsce dodać przygotowanego wcześniej kurczaka. Obsmażyć kurczaka, a następnie zmieszać z warzywami i dalej podsmażać, raz po raz mieszając, aż wszystko będzie miękkie.
- W kubeczku wymieszać śmietanę z pastą miso oraz łyżeczką mąki, dodać na patelnie i wymieszać. Jeśli sos ciągle jest zbyt rzadki, przesiać przez sitko odrobinę mąki i wymieszać.
- Gotowy sos doprawić według uznania solą, pieprzem oraz ostrą papryką.
- Makaron udon ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić, dodać do sosu i wymieszać.
Składniki
- 1 filet z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 0.5 cukinii
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- odrobina świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki pasty miso
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- ostra papryka lub płatki chili
- sól
- pieprz
- 2 opakowania makaronu udon (po 200 g)
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 870 kcal |
Tłuszcz | 40 g |
Węglowodany | 95 g |
Błonnik | 7 g |
Białko | 43 g |