Udon z kurczakiem

Składniki
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 0.5 cukinii
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • odrobina świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki pasty miso
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • ostra papryka lub płatki chili
  • sól
  • pieprz
  • 2 opakowania makaronu udon (po 200 g)
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    2 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 0.5 cukinii
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • odrobina świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki pasty miso
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • ostra papryka lub płatki chili
  • sól
  • pieprz
  • 2 opakowania makaronu udon (po 200 g)

Przygotowanie

  • Filet z kurczaka pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz odrobiną startego imbiru. Przełożyć do miseczki i odstawić.
  • Marchewkę obrać i pokroić w słupki, przenieść na patelnie i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę oraz paprykę i cukinię pokrojoną w większą kostkę. Wszystko razem podsmażyć aż zmięknie.
  • Warzywa przesunąć na jedną stronę patelni, a w wolne miejsce dodać przygotowanego wcześniej kurczaka. Obsmażyć kurczaka, a następnie zmieszać z warzywami i dalej podsmażać, raz po raz mieszając, aż wszystko będzie miękkie.
  • W kubeczku wymieszać śmietanę z pastą miso oraz łyżeczką mąki, dodać na patelnie i wymieszać. Jeśli sos ciągle jest zbyt rzadki, przesiać przez sitko odrobinę mąki i wymieszać.
  • Gotowy sos doprawić według uznania solą, pieprzem oraz ostrą papryką.
  • Makaron udon ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić, dodać do sosu i wymieszać.