Tosty z jajkiem i awokado

Tosty
  • 4 kromki ulubionego chleba
  • masło do posmarowania kanapek
  • 8 plasterków bekonu
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • kolendra
Jajka w koszulkach
  • 4 jajka
  • 4 małe woreczki śniadaniowe
  • około 3 litry wody
  • odrobina oliwy z oliwek
Pasta z awokado
  • 3 awokado
  • 1/4 soku z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
2 tosty z chleba z pastą z awokado, jajkiem, plasterkiem bekonu i liśćmi kolendry
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    2 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Tosty
  • 4 kromki ulubionego chleba
  • masło do posmarowania kanapek
  • 8 plasterków bekonu
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • kolendra
Jajka w koszulkach
  • 4 jajka
  • 4 małe woreczki śniadaniowe
  • około 3 litry wody
  • odrobina oliwy z oliwek
Pasta z awokado
  • 3 awokado
  • 1/4 soku z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • Kromki chleba posmarować masłem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C na około 8 minut.
  • Zagotować wodę do jajek. Woreczki śniadaniowe wysmarować od środka delikatnie oliwą z oliwek. Do woreczka wbić jajko. Zawiązać jak najciaśniej, aby jajko nie mogło się przemieszczać. Włożyć do wrzącej wody i gotować na małym ogniu około 2 minuty. Po ugotowaniu rozciąć woreczek i wyciągnąć jajko.
  • Awokado przeciąć wzdłuż, lekko przekręcić i pozbawić je pestki. Miąższ wydrążyć przy użyciu łyżeczki. Awokado rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
  • Bekon piec na suchej patelni z dwóch stron aż będzie chrupiący.
  • Tosty posmarować pastą z awokado. Ułożyć jajko, przecięte na pół oraz bekon. Tosty doprawić solą i pieprzem wedle uznania oraz odrobiną słodkiej papryki. Posypać kolendrą.