Tosty z jajkiem i awokado
Przygotowanie
- Kromki chleba posmarować masłem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C na około 8 minut.
- Zagotować wodę do jajek. Woreczki śniadaniowe wysmarować od środka delikatnie oliwą z oliwek. Do woreczka wbić jajko. Zawiązać jak najciaśniej, aby jajko nie mogło się przemieszczać. Włożyć do wrzącej wody i gotować na małym ogniu około 2 minuty. Po ugotowaniu rozciąć woreczek i wyciągnąć jajko.
- Awokado przeciąć wzdłuż, lekko przekręcić i pozbawić je pestki. Miąższ wydrążyć przy użyciu łyżeczki. Awokado rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
- Bekon piec na suchej patelni z dwóch stron aż będzie chrupiący.
- Tosty posmarować pastą z awokado. Ułożyć jajko, przecięte na pół oraz bekon. Tosty doprawić solą i pieprzem wedle uznania oraz odrobiną słodkiej papryki. Posypać kolendrą.
Tosty
- 4 kromki ulubionego chleba
- masło do posmarowania kanapek
- 8 plasterków bekonu
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- kolendra
Jajka w koszulkach
- 4 jajka
- 4 małe woreczki śniadaniowe
- około 3 litry wody
- odrobina oliwy z oliwek
Pasta z awokado
- 3 awokado
- 1/4 soku z 1 cytryny
- sól
- pieprz
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 670 kcal |
Tłuszcz | 50 g |
Węglowodany | 40 g |
Błonnik | 10 g |
Białko | 25 g |