Tortelloni w sosie z gorgonzoli

Składniki
  • 800 g świeżego tortelloni ze szpinakiem i ricottą
  • 150 g gorgonzoli
  • 200 ml śmietanki kremowej 30%
  • 50 g szynki wędzonej
  • sól
  • pieprz
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    8 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    20 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 800 g świeżego tortelloni ze szpinakiem i ricottą
  • 150 g gorgonzoli
  • 200 ml śmietanki kremowej 30%
  • 50 g szynki wędzonej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • Tortelloni ugotować zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
  • W małym garnku podgrzać śmietankę, a następnie rozpuścić w niej gorgonzolę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę tortelloni i posypać połową pokrojonej w kosteczkę szynki. Następnie ułożyć pozostałą część tortelloni i szynki.
  • Całość zalać przygotowanym wcześniej sosem z gorgonzoli i przenieść do piekarnika na około 15 minut180 stopni C.