Tiramisu

Składniki
  • 160 g mascarpone
  • 50 g podłużnych biszkoptów do tiramisu
  • 35 g cukru pudru
  • 10 ml amaretto
  • 1 jajko
  • 100 ml mocnej kawy
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    2 porcje
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 160 g mascarpone
  • 50 g podłużnych biszkoptów do tiramisu
  • 35 g cukru pudru
  • 10 ml amaretto
  • 1 jajko
  • 100 ml mocnej kawy
  • 20 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

  • Żółtka utrzeć z cukrem na kogel mogel. Białka ubić na sztywną pianę.
  • Zaparzyć 100 ml mocnej kawy, lekko ostudzić, a następnie dodać amaretto i dokładnie wymieszać z kawą.
  • Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odstawić.
  • Do utartych żółtek dodać zimne mascarpone zmiksować na jednolitą masę. Dodać pianę białek i delikatnie wszystko wymieszać, do połączenia składników.
  • Biszkopty namoczyć przez kilka sekund w kawie, a następnie ułożyć na dnie szklanki pierwszą warstwę. Następnie ułożyć warstwę kremu, kolejną warstwę biszkoptów i znowu warstwę kremu.
  • Na koniec do dekoracji wbić biszkopty w deser i posypać startą wcześniej czekoladą.
  • Gotowe tiramisu odstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.