Tex Mex z kurczakiem i warzywami

Składniki
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 200 g kukurydzy z puszki
  • 250 g czerwonej fasoli z puszki
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 80 g sera (żółty albo mozzarella)
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
Dodatkowo
  • ryż
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 200 g kukurydzy z puszki
  • 250 g czerwonej fasoli z puszki
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 80 g sera (żółty albo mozzarella)
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
Dodatkowo
  • ryż

Przygotowanie

  • Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem podsmażyć, raz po raz mieszając.
  • Warzywa przesunąć na bok patelni, a w wolne miejsce dodać pokrojonego w kosteczkę kurczaka. Mięso doprawić solą, pieprzem, oraz kminem rzymskim. Podsmażyć.
  • Na patelnię dodać pokrojoną w kostkę cukinie. Wszystkie składniki wymieszać i smażyć około 5 minut.
  • Dodać oregano oraz słodką i ostrą paprykę.
  • Czerwoną fasolę dodać do miseczki i wypłukać w zimnej wodzie. Odcedzić i dodać na patelnie razem z kukurydzą.
  • Dodać zmiksowane pomidory z puszki i gotować około 10 minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
  • Na górę sosu dodać ser i gotować chwilę na malutkim ogniu, nie mieszając, aż się stopi.
  • Podawać z ryżem.