Tex Mex z kurczakiem i warzywami
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem podsmażyć, raz po raz mieszając.
- Warzywa przesunąć na bok patelni, a w wolne miejsce dodać pokrojonego w kosteczkę kurczaka. Mięso doprawić solą, pieprzem, oraz kminem rzymskim. Podsmażyć.
- Na patelnię dodać pokrojoną w kostkę cukinie. Wszystkie składniki wymieszać i smażyć około 5 minut.
- Dodać oregano oraz słodką i ostrą paprykę.
- Czerwoną fasolę dodać do miseczki i wypłukać w zimnej wodzie. Odcedzić i dodać na patelnie razem z kukurydzą.
- Dodać zmiksowane pomidory z puszki i gotować około 10 minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
- Na górę sosu dodać ser i gotować chwilę na malutkim ogniu, nie mieszając, aż się stopi.
- Podawać z ryżem.
Składniki
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 200 g kukurydzy z puszki
- 250 g czerwonej fasoli z puszki
- 400 g pomidorów z puszki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- 80 g sera (żółty albo mozzarella)
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól
- pieprz
Dodatkowo
- ryż
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 536 kcal |
Tłuszcz | 20 g |
Węglowodany | 53 g |
Błonnik | 10 g |
Białko | 33 g |