Tartaletki z wiśniami i bezą

Kruche ciasto
  • 200 g mąki pszennej typ 450
  • 35 mąki migdałowej
  • 70 g cukru pudru
  • 90 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Frużelina wiśniowa
  • 450 g mrożonych wiśni
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki wody
Beza
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 160 g cukru
  • 1 łyżeczka octu
Dodatkowo
  • 9 foremek do tartaletek o średnicy 10 cm
  • folia spożywcza
  • papier do pieczenia
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    9 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Kruche ciasto
  • 200 g mąki pszennej typ 450
  • 35 mąki migdałowej
  • 70 g cukru pudru
  • 90 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Frużelina wiśniowa
  • 450 g mrożonych wiśni
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki wody
Beza
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 160 g cukru
  • 1 łyżeczka octu
Dodatkowo
  • 9 foremek do tartaletek o średnicy 10 cm
  • folia spożywcza
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

Kruche ciasto

  • Do miski dodać mąkę pszenną, migdałową oraz cukier puder, wymieszać. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, jajko i sól. Całość zagnieść do połączenia składników, a następnie uformować kulkę, spłaszczyć na grubość około 1 cm i owinąć folią spożywczą. Odstawić do lodówki na 30 minut.
  • Kruche ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 0.3 cm. Wyciąć kółka, wyłożyć foremki i przenieść do zamrażarki do schłodzenia na około 2 godziny.
  • Ciasto ponakłuwać widelcem i piec około 15 minut, do przyrumienienia, w temperaturze 200 stopni C. Następnie delikatnie przestudzić, wyjąć z foremek i przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Frużelina wiśniowa

  • Do garnka dodać mrożone wiśnie, cukier oraz sok z cytryny. Gotować, raz po raz mieszając, aż wiśnie puszczą sok.
  • W małym kubeczku wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą. Ciągle mieszając, małym strumieniem dodawać do gotujących się wiśni. Energicznie mieszać aż masa zgęstnieje.
  • Frużelinę wystudzić, a następnie rozłożyć równomiernie na kruchym cieście.

Beza

  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec porcjami dodawać cukier i dalej miksować do uzyskania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać ocet i chwilę zmiksować.
  • Bezę przełożyć do worka cukierniczego z dekoracyjną tylką i udekorować tartaletki.
  • Tartaletki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przenieść do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C na około 40 minut do przyrumienienia bezy.

Wskazówki

  • Jeśli nie mamy mąki migdałowej - migdały zalać wrzątkiem na około 30 minut. Po tym czasie łupinka z łatwością odchodzi. Obrane migdały wyłożyć na ręczniku papierowym do osuszenia, a następnie zmielić na mąkę.