Tartaletki z kremem patissiere i jabłkami

Kruche ciasto
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 30 g cukru
  • 8 łyżek wody
  • szczypta soli
Krem patissiere
  • 600 ml mleka
  • 30 g cukru
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 3 łyżeczki pasty z wanilii
Dodatkowo
  • 2 jabłka
  • żółtko i odrobina mleka do wysmarowania
  • 8 foremek do tartaletek o średnicy 10 cm
  • folia spożywcza
  • papier do pieczenia
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    8 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    3 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Kruche ciasto
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 30 g cukru
  • 8 łyżek wody
  • szczypta soli
Krem patissiere
  • 600 ml mleka
  • 30 g cukru
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 3 łyżeczki pasty z wanilii
Dodatkowo
  • 2 jabłka
  • żółtko i odrobina mleka do wysmarowania
  • 8 foremek do tartaletek o średnicy 10 cm
  • folia spożywcza
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

Krem patissiere

  • W garnku zagotować mleko z pastą z wanilii, a następnie odstawić.
  • W misce żółtka utrzeć z cukrem, a następnie dodać skrobię ziemniaczaną i dalej ucierać na gładką, puszystą masę. Ciągle mieszając do ubitych żółtek pomału dodawać mleko. Dokładnie wymieszać do połączenia, a następnie całość przelać do garnka. Ciągle mieszając gotować na małym ogniu do uzyskania konsystencji budyniu.
  • Zdjąć z ognia, chwilę pomieszać aż delikatnie przestygnie, przykryć folią spożywczą w kontakcie (aby nie powstał kożuch) i odstawić do całkowitego ostudzenia.

Kruche ciasto

  • Do miski dodać mąkę, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, cukier, zimną wodę i szczyptę soli. Całość zagnieść do połączenia składników, a następnie uformować kulkę, spłaszczyć na grubość około 2 cm i owinąć folią spożywczą. Odstawić do lodówki na 30 minut.
  • Kruche ciasto podzielić na pół. Rozwałkować najpierw pierwszą porcję między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 0.5 cm. Wyciąć kółka i wyłożyć foremki. Czynność powtórzyć dla drugiej porcji ciasta. Pozostałe ciasto zagnieść do połączenia, uformować kulkę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i przenieść do lodówki do schłodzenia na około 10 minut.
  • Ciasto w foremkach nakłóć widelcem. Przenieść do lodówki na około 5-10 minut.

Złożenie w całość i pieczenie

  • Na kruchym cieście rozsmarować krem patissiere. Na wierzchu poukładać pokrojone w kosteczkę, obrane jabłko.
  • Przygotować paski do dekoracji - porcję ciasta, którą chłodziliśmy rozwałkować analogicznie jak wcześniej. Przygotować paski i ułożyć wzór. Jeśli zostanie nam ciasto można zrobić również obramowanie tartaletek.
  • Wierzch wysmarować przy pomocy pędzelka żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka (około 30 ml mleka na 1 żółtko).
  • Piec około 35 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia, a następnie wyjąć z foremek, aby ciasto nie namokło. Jeśli wyjęcie tarteletek sprawia nam trudność - foremki delikatnie obstukać np. przy pomocy drewnianej łyżki.