Tarta ze szparagami

Ciasto
  • 210 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 125 g sera cheddar
  • 1 łyżka zimnej wody
Nadzienie
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 6 jajek
  • 125 g sera cheddar
  • 115 g sera ricotta
  • 75 ml mleka
  • sól
  • pieprz
Dodatkowo
  • Foremka do tarty o średnicy 28 cm
upieczona tarta z szparagami i masą jajeczna
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    6 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 40 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Ciasto
  • 210 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 125 g sera cheddar
  • 1 łyżka zimnej wody
Nadzienie
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 6 jajek
  • 125 g sera cheddar
  • 115 g sera ricotta
  • 75 ml mleka
  • sól
  • pieprz
Dodatkowo
  • Foremka do tarty o średnicy 28 cm

Przygotowanie

  • Masło utrzeć z mąką i wodą. Następnie dodać ser starty na tarce o dużych oczkach. Ciasto dokładnie wyrobić, owinąć folią spożywczą i włożyć na 15 minut do lodówki.
  • Jajka, starty ser cheddar, ricottę, mleko, sól i pieprz dodać do miski i dokładnie wymieszać.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Wstawić do piekarnika na 10 minut nagrzanego do 190 C.
  • Szparagi umyć i usunąć twarde końcówki.
  • Ciasto wyjąć i ułożyć na nim szparagi, a następnie zalać masą jajeczno-serową.
  • Piec dalej w temperaturze 180 C przez około 30 minut.