Tarta ze szparagami
Przygotowanie
- Masło utrzeć z mąką i wodą. Następnie dodać ser starty na tarce o dużych oczkach. Ciasto dokładnie wyrobić, owinąć folią spożywczą i włożyć na 15 minut do lodówki.
- Jajka, starty ser cheddar, ricottę, mleko, sól i pieprz dodać do miski i dokładnie wymieszać.
- Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Wstawić do piekarnika na 10 minut nagrzanego do 190 C.
- Szparagi umyć i usunąć twarde końcówki.
- Ciasto wyjąć i ułożyć na nim szparagi, a następnie zalać masą jajeczno-serową.
- Piec dalej w temperaturze 180 C przez około 30 minut.
Ciasto
- 210 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 125 g sera cheddar
- 1 łyżka zimnej wody
Nadzienie
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 6 jajek
- 125 g sera cheddar
- 115 g sera ricotta
- 75 ml mleka
- sól
- pieprz
Dodatkowo
- Foremka do tarty o średnicy 28 cm
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 560 kcal |
Tłuszcz | 40 g |
Węglowodany | 30 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 20 g |