Tarta z truskawkami

Kruche ciasto
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
Krem
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
  • ok. 500 g truskawek
  • foremka do tarty o średnicy 28 cm
tarta udekorowana plasterkami truskawek
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    8 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Kruche ciasto
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
Krem
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
  • ok. 500 g truskawek
  • foremka do tarty o średnicy 28 cm

Przygotowanie

Kruche ciasto

  • Mąkę przesiać , dodać cukier puder i masło. Wszystkie składniki utrzeć do uzyskania jednolitej masy. Dodać jajko, utrzeć i uformować kulkę.
  • Ciasto włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po wyjęciu rozwałkować i przenieść do foremki. Odciąć brzegi, ciasto dokładnie uformować w foremce. Spód ciasta nakłuć widelcem.
  • Piec 15 - 20 minut do zarumienienia w temperaturze 180 stopni C.

Krem

  • Śmietankę ubić z cukrem pudrem.
  • Serek mascarpone dodać do ubitej śmietany i wymieszać. Jeżeli zostaną grudki można delikatnie zmiksować na małych obrotach.
  • Krem wyłożyć na ostudzone kruche ciasto.
  • Na wierzchu ułożyć truskawki.