Tarta z kurkami
Przygotowanie
Ciasto
- Zimne masło pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Dodać mąkę, wodę, sól i wyrobić do połączenia składników.
- Z ciasta uformować kulkę, a następnie owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 20 minut.
- Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Przełożyć na blaszkę, dokładnie docisnąć do brzegów i nakłuć widelcem.
- Okryć folią aluminiową (dokładnie brzegi też) i obciążyć ryżem lub grochem aby ciasto nie wyrosło. Piec 10 minut, następnie wyjąć i zdjąć folie z ryżem / grochem. Piec dalej przez kolejne 10 minut, a następnie wyjąć i odstawić.
Farsz
- Kurki dokładnie umyć i oczyścić.
- Por pokroić w kosteczkę, a następnie przełożyć na patelnie i poddusić z masłem pod przykrywką przez około minutę. Dodać pokrojone na większe kawałki kurki, sól, tymianek i dalej dusić, co jakiś czas mieszając, przez około 5 minut.
- Farsz delikatnie odcisnąć, a następnie wyłożyć na wcześniej przygotowanym cieście.
- Ser camembert pokroić w trójkąty i rozłożyć promieniście na farszu.
- Śmietanę, jajka i pieprz dokładnie wymieszać lub delikatnie zmiksować i rozprowadzić po całej powierzchni tarty.
- Piec 20-25 minut aż masa jajeczna się zetnie. Przed podaniem delikatnie ostudzić.
Ciasto
- 110 g masła
- 220 g mąki pszennej
- 35 g wody
- 0.75 łyżeczki sol
Farsz
- 150 g pora
- 20 g masła
- 200 g kurek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 jajka
- 0.5 łyżeczki mielonego pieprzu
- 120 g sera camembert
Dodatkowo
- folia spożywcza
- forma do tarty o średnicy 28 cm
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 437 kcal |
Tłuszcz | 34 g |
Węglowodany | 20 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 10 g |