Tarta z kurkami

Ciasto
  • 110 g masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 35 g wody
  • 0.75 łyżeczki sol
Farsz
  • 150 g pora
  • 20 g masła
  • 200 g kurek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 0.5 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 120 g sera camembert
Dodatkowo
  • folia spożywcza
  • forma do tarty o średnicy 28 cm
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    8 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 15 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Ciasto
  • 110 g masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 35 g wody
  • 0.75 łyżeczki sol
Farsz
  • 150 g pora
  • 20 g masła
  • 200 g kurek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 0.5 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 120 g sera camembert
Dodatkowo
  • folia spożywcza
  • forma do tarty o średnicy 28 cm

Przygotowanie

Ciasto

  • Zimne masło pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Dodać mąkę, wodę, sól i wyrobić do połączenia składników.
  • Z ciasta uformować kulkę, a następnie owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 20 minut.
  • Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Przełożyć na blaszkę, dokładnie docisnąć do brzegów i nakłuć widelcem.
  • Okryć folią aluminiową (dokładnie brzegi też) i obciążyć ryżem lub grochem aby ciasto nie wyrosło. Piec 10 minut, następnie wyjąć i zdjąć folie z ryżem / grochem. Piec dalej przez kolejne 10 minut, a następnie wyjąć i odstawić.

Farsz

  • Kurki dokładnie umyć i oczyścić.
  • Por pokroić w kosteczkę, a następnie przełożyć na patelnie i poddusić z masłem pod przykrywką przez około minutę. Dodać pokrojone na większe kawałki kurki, sól, tymianek i dalej dusić, co jakiś czas mieszając, przez około 5 minut.
  • Farsz delikatnie odcisnąć, a następnie wyłożyć na wcześniej przygotowanym cieście.
  • Ser camembert pokroić w trójkąty i rozłożyć promieniście na farszu.
  • Śmietanę, jajka i pieprz dokładnie wymieszać lub delikatnie zmiksować i rozprowadzić po całej powierzchni tarty.
  • Piec 20-25 minut aż masa jajeczna się zetnie. Przed podaniem delikatnie ostudzić.