Tarta z kurczakiem
Przygotowanie
Ciasto
- Zimne masło pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Dodać mąkę, wodę, sól i wyrobić do połączenia składników.
- Z ciasta uformować kulkę, a następnie owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 20 minut.
- Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Wyłożyć ciasto na blaszkę, lekko docisnąć do brzegów i odstawić do lodówki.
Farsz
- Piersi kurczaka pokroić w kosteczkę i wymieszać z solą, 1 łyżeczką pieprzu i tymiankiem. Podsmażyć na patelni na oliwie, a następnie przełożyć na talerzyk.
- Cebulę pokroić w kosteczkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w większą kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju i odstawić.
- Piekarnik nagrzać na 200 stopni C. Ciasto wyjąć z lodówki i nakłuć widelcem. Okryć folią aluminiową (dokładnie brzegi też) i obciążyć ryżem lub grochem aby ciasto nie wyrosło. Piec 10 minut , następnie wyjąć i zdjąć folie z ryżem / grochem. Piec dalej przez kolejne 10 minut, a następnie wyjąć i odstawić.
- Na spodzie ciasto równomiernie rozłożyć pieczarki z cebulką oraz kurczaka. Promieniście rozłożyć ser camembert, odstawić.
- Śmietankę, jajka i 0.5 łyżeczki pieprzu lekko zmiksować. Otrzymaną masę wylać na tartę.
- Wierzch tarty udekorować orzechami włoskimi.
- Piec 35 minut, na złoty kolor w temperaturze 200 stopni C.
Ciasto
- 110 g masła
- 220 g mąki pszennej
- 35 g wody
- 0.75 łyżeczki soli
Farsz
- 300 g piersi kurczaka
- olej do podsmażenia mięsa
- 0.5 łyżeczki soli
- 1.5 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka tymianku
- 100 g cebuli
- 250 g pieczarek
- 200 g sera camembert
- 200 g śmietanki 18%
- 3 jajka
- garść orzechów włoskich
Dodatkowo
- folia spożywcza
- forma do tarty o średnicy 28 cm
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 560 kcal |
Tłuszcz | 40 g |
Węglowodany | 30 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 23 g |