Tarta z kurczakiem

Ciasto
  • 110 g masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 35 g wody
  • 0.75 łyżeczki soli
Farsz
  • 300 g piersi kurczaka
  • olej do podsmażenia mięsa
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 1.5 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 100 g cebuli
  • 250 g pieczarek
  • 200 g sera camembert
  • 200 g śmietanki 18%
  • 3 jajka
  • garść orzechów włoskich
Dodatkowo
  • folia spożywcza
  • forma do tarty o średnicy 28 cm
upieczona tarta z kurczakiem, orzechami włoskimi i serem pleśniowym na szarym blacie
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    8 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Ciasto
  • 110 g masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 35 g wody
  • 0.75 łyżeczki soli
Farsz
  • 300 g piersi kurczaka
  • olej do podsmażenia mięsa
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 1.5 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 100 g cebuli
  • 250 g pieczarek
  • 200 g sera camembert
  • 200 g śmietanki 18%
  • 3 jajka
  • garść orzechów włoskich
Dodatkowo
  • folia spożywcza
  • forma do tarty o średnicy 28 cm

Przygotowanie

Ciasto

  • Zimne masło pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Dodać mąkę, wodę, sól i wyrobić do połączenia składników.
  • Z ciasta uformować kulkę, a następnie owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 20 minut.
  • Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Wyłożyć ciasto na blaszkę, lekko docisnąć do brzegów i odstawić do lodówki.

Farsz

  • Piersi kurczaka pokroić w kosteczkę i wymieszać z solą, 1 łyżeczką pieprzu i tymiankiem. Podsmażyć na patelni na oliwie, a następnie przełożyć na talerzyk.
  • Cebulę pokroić w kosteczkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w większą kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju i odstawić.
  • Piekarnik nagrzać na 200 stopni C. Ciasto wyjąć z lodówki i nakłuć widelcem. Okryć folią aluminiową (dokładnie brzegi też) i obciążyć ryżem lub grochem aby ciasto nie wyrosło. Piec 10 minut , następnie wyjąć i zdjąć folie z ryżem / grochem. Piec dalej przez kolejne 10 minut, a następnie wyjąć i odstawić.
  • Na spodzie ciasto równomiernie rozłożyć pieczarki z cebulką oraz kurczaka. Promieniście rozłożyć ser camembert, odstawić.
  • Śmietankę, jajka i 0.5 łyżeczki pieprzu lekko zmiksować. Otrzymaną masę wylać na tartę.
  • Wierzch tarty udekorować orzechami włoskimi.
  • Piec 35 minut, na złoty kolor w temperaturze 200 stopni C.