Tarta z krewetkami

Kruche ciasto
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
Nadzienie
  • 0.5 cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 250 g sera mascarpone
  • 150 g śmietany 18%
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 1 szklanka liści bazylii
  • 200 g krewetek
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz
Dodatkowo
  • Foremka do tarty o średnicy 28 cm
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    8 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Kruche ciasto
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
Nadzienie
  • 0.5 cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 250 g sera mascarpone
  • 150 g śmietany 18%
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 1 szklanka liści bazylii
  • 200 g krewetek
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz
Dodatkowo
  • Foremka do tarty o średnicy 28 cm

Przygotowanie

Kruche ciasto

  • Zagnieść kawałeczki zimnego masła z odrobiną soli i przesianą mąką. Następnie dodać jajko i dobrze wyrobić ciasto. Włożyć w folię i odstawić do lodówki na godzinę.
  • Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na placek i włożyć do formy. Odstawić formę do lodówki na chwilę.
  • Piekarnik nagrzać na 190 stopni C.
  • Ciasto okryć folią aluminiową (dokładnie brzegi też) i obciążyć ryżem lub grochem.
  • Piec przez 10 minut. Po 10 minutach zdjąć folię z obciążeniem i piec kolejne 8 minut.

Nadzienie

  • Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na patelni na maśle. Przełożyć do miseczki i wymieszać z serem mascarpone, śmietaną, jajkiem, żółtkiem i posiekaną bazylią. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Masę dokładnie wymieszać i przełożyć na kruche ciasto.
  • W masę powciskać oczyszczone i pokrojone na około 1.5 cm kawałki krewetki.
  • Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i poukładać na wierzchu.
  • Piec 35 minut w temperaturze 190 stopni C.