Tarta z krewetkami
Przygotowanie
Kruche ciasto
- Zagnieść kawałeczki zimnego masła z odrobiną soli i przesianą mąką. Następnie dodać jajko i dobrze wyrobić ciasto. Włożyć w folię i odstawić do lodówki na godzinę.
- Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na placek i włożyć do formy. Odstawić formę do lodówki na chwilę.
- Piekarnik nagrzać na 190 stopni C.
- Ciasto okryć folią aluminiową (dokładnie brzegi też) i obciążyć ryżem lub grochem.
- Piec przez 10 minut. Po 10 minutach zdjąć folię z obciążeniem i piec kolejne 8 minut.
Nadzienie
- Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na patelni na maśle. Przełożyć do miseczki i wymieszać z serem mascarpone, śmietaną, jajkiem, żółtkiem i posiekaną bazylią. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Masę dokładnie wymieszać i przełożyć na kruche ciasto.
- W masę powciskać oczyszczone i pokrojone na około 1.5 cm kawałki krewetki.
- Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i poukładać na wierzchu.
- Piec 35 minut w temperaturze 190 stopni C.
Kruche ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1 jajko
Nadzienie
- 0.5 cebuli
- 1 łyżka masła
- 250 g sera mascarpone
- 150 g śmietany 18%
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1 szklanka liści bazylii
- 200 g krewetek
- 150 g pomidorków koktajlowych
- sól
- pieprz
Dodatkowo
- Foremka do tarty o średnicy 28 cm
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 446 kcal |
Tłuszcz | 34 g |
Węglowodany | 24 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 10 g |