Tarta z kiełbaską, karmelizowaną cebulą i pieczarkami

Kruche ciasto
  • 200 g mąki
  • 120 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
Nadzienie
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • 400 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 300 g kiełbasy wiejskiej
  • 160 g tartego sera cheddar lub gruyere
  • 1 łyżka mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
Dodatkowo
  • Foremka do tarty o średnicy 28 cm
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    8 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Kruche ciasto
  • 200 g mąki
  • 120 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
Nadzienie
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • 400 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 300 g kiełbasy wiejskiej
  • 160 g tartego sera cheddar lub gruyere
  • 1 łyżka mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
Dodatkowo
  • Foremka do tarty o średnicy 28 cm

Przygotowanie

Kruche ciasto

  • Zagnieść kawałeczki zimnego masła z odrobiną soli i przesianą mąką. Następnie dodać jajko i dobrze wyrobić ciasto. Włożyć w folię i odstawić do lodówki na godzinę.
  • Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na placek i włożyć do formy. Odstawić formę do lodówki na chwilę.
  • Piekarnik nagrzać na 190 stopni C.
  • Ciasto okryć folią aluminiową (dokładnie brzegi też) i obciążyć ryżem lub grochem.
  • Piec przez 10 minut. Po 10 minutach zdjąć folię z obciążeniem i piec kolejne 5 minut.

Nadzienie

  • Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na większym ogniu z oliwą z odrobiną soli. Smażyć 4 - 5 minut aż zmięknie. Następnie zmniejszyć ogień i podsmażać jeszcze 15 minut aż się skarmelizuje (będzie szklista i lekko słodka)
  • Cebulę zdjąć z patelni i podsmażyć pieczarki pokrojone w plasterki (3 - 4 minut) aż woda wyparuje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
  • Do cebuli dodać usmażone pieczarki, kiełbaskę pokrojoną w kosteczkę, starty ser. Wymieszać wszystko z mąką. Wyłożyć wszystko na kruche ciasto.
  • Jajka ubić z śmietaną i mlekiem. Dodać sól, pieprz (opcjonalnie odrobinę papryki ostrej)
  • Wlać masę do tarty i od razu włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piec przez 35 - 40 minut na złoty kolor.