Tarta z kiełbaską, karmelizowaną cebulą i pieczarkami
Przygotowanie
Kruche ciasto
- Zagnieść kawałeczki zimnego masła z odrobiną soli i przesianą mąką. Następnie dodać jajko i dobrze wyrobić ciasto. Włożyć w folię i odstawić do lodówki na godzinę.
- Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na placek i włożyć do formy. Odstawić formę do lodówki na chwilę.
- Piekarnik nagrzać na 190 stopni C.
- Ciasto okryć folią aluminiową (dokładnie brzegi też) i obciążyć ryżem lub grochem.
- Piec przez 10 minut. Po 10 minutach zdjąć folię z obciążeniem i piec kolejne 5 minut.
Nadzienie
- Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na większym ogniu z oliwą z odrobiną soli. Smażyć 4 - 5 minut aż zmięknie. Następnie zmniejszyć ogień i podsmażać jeszcze 15 minut aż się skarmelizuje (będzie szklista i lekko słodka)
- Cebulę zdjąć z patelni i podsmażyć pieczarki pokrojone w plasterki (3 - 4 minut) aż woda wyparuje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
- Do cebuli dodać usmażone pieczarki, kiełbaskę pokrojoną w kosteczkę, starty ser. Wymieszać wszystko z mąką. Wyłożyć wszystko na kruche ciasto.
- Jajka ubić z śmietaną i mlekiem. Dodać sól, pieprz (opcjonalnie odrobinę papryki ostrej)
- Wlać masę do tarty i od razu włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piec przez 35 - 40 minut na złoty kolor.
Kruche ciasto
- 200 g mąki
- 120 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1 jajko
Nadzienie
- 2 czerwone cebule
- 2 łyżki oliwy
- 400 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 300 g kiełbasy wiejskiej
- 160 g tartego sera cheddar lub gruyere
- 1 łyżka mąki
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki śmietany 30%
Dodatkowo
- Foremka do tarty o średnicy 28 cm
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 490 kcal |
Tłuszcz | 35 g |
Węglowodany | 30 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 16 g |