Tacos

Farsz
  • 1 kg filetu z kurczaka lub mięsa z udek (bez kości)
  • 250 g pieczonych pomidorów
  • 5 ząbków czosnku
  • 1-3 papryk chipotle z puszki + 2 łyżki sosu adobo
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 kolby kukurydzy lub 300 g kukurydzy z puszki
  • pół łyżeczki mielonej suszonej cebuli
  • sok z połowy limonki
Dodatkowo
  • 8 kukurydzianych tortilli do tacos
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 2 awokado
  • 1 papryczka chili
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    8 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    7 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Farsz
  • 1 kg filetu z kurczaka lub mięsa z udek (bez kości)
  • 250 g pieczonych pomidorów
  • 5 ząbków czosnku
  • 1-3 papryk chipotle z puszki + 2 łyżki sosu adobo
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 kolby kukurydzy lub 300 g kukurydzy z puszki
  • pół łyżeczki mielonej suszonej cebuli
  • sok z połowy limonki
Dodatkowo
  • 8 kukurydzianych tortilli do tacos
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 2 awokado
  • 1 papryczka chili

Przygotowanie

Pieczone pomidory

  • Pomidory przekroić wzdłuż i umieścić na ruszcie skórą do dołu. Posmarować oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem. Piec w temperaturze 230 stopni C do przypieczenia. Uwaga: Podłożyć blaszkę pod ruszt, ponieważ w trakcie pieczenia z pomidorów wykapie sporo wody.

Farsz

  • Mięso włożyć do garnka, dodać przygotowane wcześniej pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojone papryczki chipotle i adobo sos (zalewa papryczek), koncentrat pomidorowy, olej roślinny, liść laurowy, oregano, kminku rzymskiego, połowę posiekanej cebuli.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić około 2 łyżeczkami soli.
  • Gotować w wolnowarze przez około 6 godzin lub w garnku na małym ogniu, raz po raz mieszając, do rozpadnięcia się mięsa.
  • 15 minut przed końcem dodać kukurydzę, suszoną cebulę i sok z limonki. Gotować do miękkości kukurydzy.
  • Gdy farsz będzie już gotowy usunąć liść laurowy. Przy pomocy widelców poszarpać mięso na małe kawałki.
  • W razie potrzeby doprawić do smaku użytymi wcześniej przyprawami.

Podanie

  • Pomidory, resztę cebuli, awokado i papryczki chili pokroić w kostkę według uznania.
  • Do tortilli tacos nałożyć farsz oraz przygotowane wcześniej warzywa.