Tacos
Przygotowanie
Pieczone pomidory
- Pomidory przekroić wzdłuż i umieścić na ruszcie skórą do dołu. Posmarować oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem. Piec w temperaturze 230 stopni C do przypieczenia. Uwaga: Podłożyć blaszkę pod ruszt, ponieważ w trakcie pieczenia z pomidorów wykapie sporo wody.
Farsz
- Mięso włożyć do garnka, dodać przygotowane wcześniej pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojone papryczki chipotle i adobo sos (zalewa papryczek), koncentrat pomidorowy, olej roślinny, liść laurowy, oregano, kminku rzymskiego, połowę posiekanej cebuli.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić około 2 łyżeczkami soli.
- Gotować w wolnowarze przez około 6 godzin lub w garnku na małym ogniu, raz po raz mieszając, do rozpadnięcia się mięsa.
- 15 minut przed końcem dodać kukurydzę, suszoną cebulę i sok z limonki. Gotować do miękkości kukurydzy.
- Gdy farsz będzie już gotowy usunąć liść laurowy. Przy pomocy widelców poszarpać mięso na małe kawałki.
- W razie potrzeby doprawić do smaku użytymi wcześniej przyprawami.
Podanie
- Pomidory, resztę cebuli, awokado i papryczki chili pokroić w kostkę według uznania.
- Do tortilli tacos nałożyć farsz oraz przygotowane wcześniej warzywa.
Farsz
- 1 kg filetu z kurczaka lub mięsa z udek (bez kości)
- 250 g pieczonych pomidorów
- 5 ząbków czosnku
- 1-3 papryk chipotle z puszki + 2 łyżki sosu adobo
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 kolby kukurydzy lub 300 g kukurydzy z puszki
- pół łyżeczki mielonej suszonej cebuli
- sok z połowy limonki
Dodatkowo
- 8 kukurydzianych tortilli do tacos
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 2 awokado
- 1 papryczka chili
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 500 kcal |
Tłuszcz | 20 g |
Węglowodany | 45 g |
Błonnik | 10 g |
Białko | 30 g |