Szwedzkie klopsiki
Przygotowanie
Klopsiki
- Do miseczki dodać wszystkie składniki na klopsiki i dokładnie wyrobić. Uformować około 20 mniejszych klopsików.
- Na patelni rozgrzać oliwę i 1 łyżkę masła. Dodać klopsiki i usmażyć je z każdej strony na brązowy kolor. Po usmażeniu, klopsiki przenieść na talerz i przykryć np. folią aluminiową.
Sos
- Na tę samą patelnie, na której smażyliśmy klopsiki, dodać 4 łyżki masła i mąkę, a następnie całość podsmażyć do uzyskania lekko brązowego koloru.
- Dodać bulion oraz śmietankę (wcześniej wymieszać ją z odrobiną ciepłego bulionu, aby nam się nie zważyła po dodaniu do sosu).
- Dodać sos Worcestershire, musztardę Dijon i gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Do sosu dodać przygotowane wcześniej klopsiki i gotować całość około 2 minuty.
Podawać z ryżem lub makaronem.
Klopsiki
- 500 g mielonej wołowiny
- 30 g bułki tartej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 0.25 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 0.25 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 mała cebula
- 0.5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 0.25 łyżeczki pieprzu
- 0.5 łyżeczki soli
- 1 jajko
Sos
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 5 łyżek masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 500 ml bulionu wołowego
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól
- pieprz
Dodatkowo
- makaron lub ryż
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 786 kcal |
Tłuszcz | 60 g |
Węglowodany | 26 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 34 g |