Szwedzkie klopsiki

Klopsiki
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 30 g bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 0.25 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 0.25 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 mała cebula
  • 0.5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 0.25 łyżeczki pieprzu
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
Sos
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 5 łyżek masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól
  • pieprz
Dodatkowo
  • makaron lub ryż
talerz z szwedzkimi klopsikami i ryżem, udekorowany szczypiorkiem
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    6 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Klopsiki
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 30 g bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 0.25 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 0.25 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 mała cebula
  • 0.5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 0.25 łyżeczki pieprzu
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
Sos
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 5 łyżek masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól
  • pieprz
Dodatkowo
  • makaron lub ryż

Przygotowanie

Klopsiki

  • Do miseczki dodać wszystkie składniki na klopsiki i dokładnie wyrobić. Uformować około 20 mniejszych klopsików.
  • Na patelni rozgrzać oliwę i 1 łyżkę masła. Dodać klopsiki i usmażyć je z każdej strony na brązowy kolor. Po usmażeniu, klopsiki przenieść na talerz i przykryć np. folią aluminiową.

Sos

  • Na tę samą patelnie, na której smażyliśmy klopsiki, dodać 4 łyżki masła i mąkę, a następnie całość podsmażyć do uzyskania lekko brązowego koloru.
  • Dodać bulion oraz śmietankę (wcześniej wymieszać ją z odrobiną ciepłego bulionu, aby nam się nie zważyła po dodaniu do sosu).
  • Dodać sos Worcestershire, musztardę Dijon i gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Do sosu dodać przygotowane wcześniej klopsiki i gotować całość około 2 minuty.

Podawać z ryżem lub makaronem.