Spaghetti z sosem pomidorowym i ricottą

Składniki
  • 350 g pomidorków koktajlowych
  • główka czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 250 g ricotty
  • garść liści bazylii
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • sól
  • 200 g makaronu spaghetti
Dodatkowo
  • parmezan do posypania
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    2 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 350 g pomidorków koktajlowych
  • główka czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 250 g ricotty
  • garść liści bazylii
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • sól
  • 200 g makaronu spaghetti
Dodatkowo
  • parmezan do posypania

Przygotowanie

  • Pomidorki przekroić na pół i włożyć do naczynia żaroodpornego. Główkę czosnku przekroić w poprzek i dołożyć do pomidorów. Całość oblać oliwą z oliwek i oprószyć solą. Piec w temperaturze 190 stopni C przez 40 minut.
  • Po upieczeniu czosnek wydusić i razem z pomidorkami przenieść do innego naczynia. Dodać ricottę, bazylię, parmezan i zblendować na gładką masę.
  • Sos wymieszać z ugotowanym makaronem spagethii. Podawać od razu po przygotowaniu.