Spaghetti z sosem pomidorowym i ricottą
Przygotowanie
- Pomidorki przekroić na pół i włożyć do naczynia żaroodpornego. Główkę czosnku przekroić w poprzek i dołożyć do pomidorów. Całość oblać oliwą z oliwek i oprószyć solą. Piec w temperaturze 190 stopni C przez 40 minut.
- Po upieczeniu czosnek wydusić i razem z pomidorkami przenieść do innego naczynia. Dodać ricottę, bazylię, parmezan i zblendować na gładką masę.
- Sos wymieszać z ugotowanym makaronem spagethii. Podawać od razu po przygotowaniu.
Składniki
- 350 g pomidorków koktajlowych
- główka czosnku
- oliwa z oliwek
- 250 g ricotty
- garść liści bazylii
- 3 łyżki startego parmezanu
- sól
- 200 g makaronu spaghetti
Dodatkowo
- parmezan do posypania
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 700 kcal |
Tłuszcz | 30 g |
Węglowodany | 80 g |
Błonnik | 5 g |
Białko | 25 g |