Spaghetti all'assassina
Przygotowanie
- W garnku zagotować wodę, a następnie dodać koncentrat pomidorowy - wymieszać i odstawić.
- Na rozgrzaną patelnię dodać oliwę z oliwek, drobno pokrojoną papryczkę chili i czosnek - chwilę razem podsmażyć. Następnie dodać passatę pomidorową i wymieszać.
- Wrzucić makaron spaghetti i smażyć na dużym ogniu nawet lekko przypalając makaron. Starać się wymieszać z sosem, aby makaron zmiękł i cały zmieścił się na patelni.
- Gdy makaron jest już trochę podsmażony, zmniejszyć ogień i stopniowo nabierką dodawać przygotowaną wcześniej wodę z koncentratem. Delikatnie zwiększyć ogień i dalej smażyć dodając wodę z koncentratem gdy wyparuje. Powtarzać czynność aż makaron zmięknie - nie trzeba dodawać całej wody.
- Gdy makaron zmięknie, smażyć jeszcze chwilę aż woda wyparuje. Następnie wyłożyć na talerz i posypać płatkami chili.
Składniki
- 250 g makaronu spaghetti
- 200 ml passaty pomidorowej
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 750 ml gorącej wody
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- szczypta płatków chili
- sól
- pieprz
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 866 kcal |
Tłuszcz | 40 g |
Węglowodany | 105 g |
Błonnik | 10 g |
Białko | 20 g |