Spaghetti all'assassina

  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    2 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    45 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni

Przygotowanie

  • W garnku zagotować wodę, a następnie dodać koncentrat pomidorowy - wymieszać i odstawić.
  • Na rozgrzaną patelnię dodać oliwę z oliwek, drobno pokrojoną papryczkę chili i czosnek - chwilę razem podsmażyć. Następnie dodać passatę pomidorową i wymieszać.
  • Wrzucić makaron spaghetti i smażyć na dużym ogniu nawet lekko przypalając makaron. Starać się wymieszać z sosem, aby makaron zmiękł i cały zmieścił się na patelni.
  • Gdy makaron jest już trochę podsmażony, zmniejszyć ogień i stopniowo nabierką dodawać przygotowaną wcześniej wodę z koncentratem. Delikatnie zwiększyć ogień i dalej smażyć dodając wodę z koncentratem gdy wyparuje. Powtarzać czynność aż makaron zmięknie - nie trzeba dodawać całej wody.
  • Gdy makaron zmięknie, smażyć jeszcze chwilę aż woda wyparuje. Następnie wyłożyć na talerz i posypać płatkami chili.
Składniki
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 750 ml gorącej wody
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • szczypta płatków chili
  • sól
  • pieprz
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie866 kcal
Tłuszcz40 g
Węglowodany105 g
Błonnik10 g
Białko20 g