Sos serowy do nachos
Przygotowanie
- Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- W rondelku, na małym ogniu, rozpuścić masło. Dodać mąkę i mieszać do połączenia składników. Następnie wlać mleko i ciągle mieszając podgrzewać około 3 minuty lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji (np. jeśli chcesz, żeby sos był rzadszy, mieszanina też powinna być dosyć rzadka).
- Dodać starty ser i mieszać do czasu aż się rozpuści. Doprawić białym pieprzem i drobno posiekaną papryczką chilli (opcjonalnie).
Składniki
- 250 g sera cheddar
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 200-250 ml mleka
- odrobina papryczki chilli (opcjonalnie)
- biały pieprz
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 214 kcal |
Tłuszcz | 20 g |
Węglowodany | 5 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 10 g |