Sos serowy do nachos

Składniki
  • 250 g sera cheddar
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 200-250 ml mleka
  • odrobina papryczki chilli (opcjonalnie)
  • biały pieprz
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    6 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 250 g sera cheddar
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 200-250 ml mleka
  • odrobina papryczki chilli (opcjonalnie)
  • biały pieprz

Przygotowanie

  • Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  • W rondelku, na małym ogniu, rozpuścić masło. Dodać mąkę i mieszać do połączenia składników. Następnie wlać mleko i ciągle mieszając podgrzewać około 3 minuty lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji (np. jeśli chcesz, żeby sos był rzadszy, mieszanina też powinna być dosyć rzadka).
  • Dodać starty ser i mieszać do czasu aż się rozpuści. Doprawić białym pieprzem i drobno posiekaną papryczką chilli (opcjonalnie).