Snikers

Ciasto
  • 125 g margaryny Kasia
  • 2 łyżeczki miodu
  • 150 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • 500 g mąki pszennej
Górna warstwa orzechowa
  • 250 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • 125 g margaryny Kasia
  • 150 g cukru
Krem
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru
  • 250 g masła
Ciasto
  • 125 g margaryny Kasia
  • 2 łyżeczki miodu
  • 150 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • 500 g mąki pszennej
Górna warstwa orzechowa
  • 250 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • 125 g margaryny Kasia
  • 150 g cukru
Krem
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru
  • 250 g masła

Przygotowanie

Ciasto

  • Margarynę, miód, cukier i cukier waniliowy dodać do garnka, rozpuścić, można lekko zagotować i przestudzić.
  • Sodę rozpuścić w mleku. Dodać całe jajka, mąkę i wymieszać. Dodać wcześniej przygotowaną, przestudzoną masę. Wyrobić ciasto i podzielić na 2 równe części.
  • 1 część upiec na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej margaryną, w temperaturze 200 stopni C przez 15 minut.
  • Z 2 części przygotować górną warstwę orzechową.

Górna warstwa orzechowa

  • Przygotowane wcześniej ciasto wyłożyć na blaszce (identycznej, jak ta, na której pieczona była warstwa dolna lub tej samej), wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej margaryną.
  • Do garnka dodać pokrojone w kosteczkę orzechy, miód, margarynę oraz cukier. Wszystko razem zagotować przez około 3-4 minuty, a następnie wylać na ciasto wyłożone na blaszce i równomiernie rozprowadzić.
  • Piec w temperaturze 200 stopni C przez 15 minut.

Krem

  • Wszystkie składniki, oprócz masła, zagotować i przestudzić.
  • Po ostygnięciu dodać masło i utrzeć na jednolitą masę.
  • Kremem wysmarować warstwę dolną, a następnie nałożyć na niego górną warstwę orzechową.