Smażony ryż po chińsku z kurczakiem

Składniki
  • 400 g filetu z kurczaka
  • 200 g ryżu
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1.5 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1.5 mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1 marchewka
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1 papryka
  • 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • olej roślinny
smażony ryż po chińsku z kurczakiem posypane szczypiorkiem w miseczce
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    4 porcje
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    1 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 400 g filetu z kurczaka
  • 200 g ryżu
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1.5 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1.5 mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1 marchewka
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1 papryka
  • 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • olej roślinny

Przygotowanie

  • Ugotować ryż, odcedzić, wysypać na duży talerz do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając.
  • Filet z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Następnie dodać sos sojowy, mąkę ziemniaczaną i odrobinę oleju.
  • Cebulę pokroić w piórka, a czosnek przecisnąć przez prasę. Podsmażyć na patelni z odrobiną oleju, a następnie odłożyć na talerz.
  • Jajka ubić w miseczce i wlać na rozgrzaną patelnię. Po chwili gdy się zetnie, obrócić na drugą stronę i podzielić na mniejsze kawałki. Doprawić solą i wyłożyć do cebuli na talerz.
  • Następnie na patelnie wrzucić kurczaka i dokładnie podsmażyć z każdej strony.
  • Gdy już mięso jest gotowe dodać marchewkę i paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę. Po 4 minutach dodać pokrojoną kapustę pekińską i dalej podsmażać.
  • Po chwili gdy już kapustą się złoży, dodać odłożoną cebulę, czosnek, kawałki omletu i ostudzony ryż. Wszystko doprawić sosem sojowym i octem ryżowym/winnym.
  • Dodać posiekany szczypiorek i wymieszać.