Smażony ryż po chińsku z kurczakiem
Przygotowanie
- Ugotować ryż, odcedzić, wysypać na duży talerz do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając.
- Filet z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Następnie dodać sos sojowy, mąkę ziemniaczaną i odrobinę oleju.
- Cebulę pokroić w piórka, a czosnek przecisnąć przez prasę. Podsmażyć na patelni z odrobiną oleju, a następnie odłożyć na talerz.
- Jajka ubić w miseczce i wlać na rozgrzaną patelnię. Po chwili gdy się zetnie, obrócić na drugą stronę i podzielić na mniejsze kawałki. Doprawić solą i wyłożyć do cebuli na talerz.
- Następnie na patelnie wrzucić kurczaka i dokładnie podsmażyć z każdej strony.
- Gdy już mięso jest gotowe dodać marchewkę i paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę. Po 4 minutach dodać pokrojoną kapustę pekińską i dalej podsmażać.
- Po chwili gdy już kapustą się złoży, dodać odłożoną cebulę, czosnek, kawałki omletu i ostudzony ryż. Wszystko doprawić sosem sojowym i octem ryżowym/winnym.
- Dodać posiekany szczypiorek i wymieszać.
Składniki
- 400 g filetu z kurczaka
- 200 g ryżu
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1.5 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1.5 mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 1 marchewka
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 1 papryka
- 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
- olej roślinny
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 624 kcal |
Tłuszcz | 20 g |
Węglowodany | 70 g |
Błonnik | 4 g |
Białko | 37 g |