Smażony chlebek z serem feta i ziołami
Przygotowanie
Ciasto
- Wodę oraz drożdże dodać do miski i wymieszać. Do drugiej, większej miski dodać mleko, olej, sól, cukier i jajko – zmiksować przez chwilę, a następnie dodać mąkę, wódkę oraz wodę z drożdżami. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
- Z ciasta uformować kulkę, zostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, spokojne miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Farsz
- Sery zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie wymieszać z drobno pokrojonym tymiankiem i sezamem.
Chlebki
- Z ciasta uformować 10 jednakowych kulek. Farsz podzielić na 10 jednakowych porcji.
- Każdą z kulek rozwałkować na płasko. Na środek rozwałkowanego placka wyłożyć farsz, po czym ścisnąć placki tworząc sakiewkę. Brzegi ciasta dokładnie docisnąć.
- Placuszki smażyć na oliwie z oliwek z obu stron przez około 7 minut, do zarumienienia.
Ciasto
- 150 ml letniej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 100 ml letniego mleka
- 100 ml oleju
- 5 g soli
- 5 g cukru
- 1 jajko
- 500 g mąki pszennej
- 10 ml wódki
Farsz
- 500 g sera feta
- 150 g sera halloumi
- 10 g świeżego tymianku
- 50 g sezamu
Dodatkowo
- oliwa z oliwek do smażenia
Wartości odżywcze (na porcję) | |
---|---|
Kalorie | 440 kcal |
Tłuszcz | 24 g |
Węglowodany | 40 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 13 g |