Smażony chlebek z serem feta i ziołami

Ciasto
  • 150 ml letniej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 100 ml letniego mleka
  • 100 ml oleju
  • 5 g soli
  • 5 g cukru
  • 1 jajko
  • 500 g mąki pszennej
  • 10 ml wódki
Farsz
  • 500 g sera feta
  • 150 g sera halloumi
  • 10 g świeżego tymianku
  • 50 g sezamu
Dodatkowo
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    10 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    średni
Ciasto
  • 150 ml letniej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 100 ml letniego mleka
  • 100 ml oleju
  • 5 g soli
  • 5 g cukru
  • 1 jajko
  • 500 g mąki pszennej
  • 10 ml wódki
Farsz
  • 500 g sera feta
  • 150 g sera halloumi
  • 10 g świeżego tymianku
  • 50 g sezamu
Dodatkowo
  • oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie

Ciasto

  • Wodę oraz drożdże dodać do miski i wymieszać. Do drugiej, większej miski dodać mleko, olej, sól, cukier i jajko – zmiksować przez chwilę, a następnie dodać mąkę, wódkę oraz wodę z drożdżami. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  • Z ciasta uformować kulkę, zostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, spokojne miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Farsz

  • Sery zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie wymieszać z drobno pokrojonym tymiankiem i sezamem.

Chlebki

  • Z ciasta uformować 10 jednakowych kulek. Farsz podzielić na 10 jednakowych porcji.
  • Każdą z kulek rozwałkować na płasko. Na środek rozwałkowanego placka wyłożyć farsz, po czym ścisnąć placki tworząc sakiewkę. Brzegi ciasta dokładnie docisnąć.
  • Placuszki smażyć na oliwie z oliwek z obu stron przez około 7 minut, do zarumienienia.