Shrek

Przygotowanie
Biszkopt
- Żółtka oddzielić od białek. Białka miksować ze szczyptą soli, a gdy będą robić się gęste dodać cukier. Po dokładnym zmiksowaniu dodawać stopniowo po jednym żółtku.
- Gdy całość będzie już ładnie ubita, odstawić mikser i przygotować sypkie składniki.
- Mąkę pszenna, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia zmieszać, a następnie przesiać przez sitko do masy płynnej.
- Całość wymieszać drewnianą łyżką tak, aby ciasto nabrało jak najwięcej powietrza i było pulchne.
- Piec w temperaturze 160 stopni C przez 20 minut lub do suchego patyczka.
Warstwa budyniowa
- W 400 ml soku rozmieszać budynie. 500 ml soku razem z cukrem zagotować, ciągle mieszając, aby cukier się rozpuścił.
- Do gotującej się masy dodać sok rozmieszany z budyniami. Rozprowadzić składniki ciągle mieszając aż masa się zagotuje.
- Po zagotowaniu mieszać jeszcze przez minutę, a następnie szybko wylać na biszkopt i rozprowadzić po całości.
- Gdy masa lekko przestygnie na górę poukładać delicje.
- Całość dokładnie ostudzić i dopiero po ostudzeniu zacząć przygotowywać warstwę śmietanową.
Warstwa śmietanowa
- Galaretki ugotować, ostudzić, a gdy zaczną tężeć w osobnej misce ubić kremówkę.
- Do ubitej kremówki dodać galaretkę i delikatnie zmiksować. Wyłożyć na delicje i pozostawić do stężenia.
Zielona galaretka
- Ugotować galaretkę, ostudzić, a gdy zacznie tężeć delikatnie wylać (np. łyżką) na warstwę śmietanową.
KONCEPCJA CIASTA
- Biszkopt
- Warstwa budyniowa
- Delicje
- Warstwa śmietanowa
- Zielona galaretka
Biszkopt
- 5 jaj
- 220 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Warstwa budyniowa
- 900 ml zielonego soku Kubuś lub Pysio
- 4 budynie śmietankowe
- 6 łyżek cukru
- 2 paczki delicji (np. pomarańczowych)
Warstwa śmietanowa
- 600 ml kremówki
- 2 galaretki cytrynowe
Zielona galaretka
- 3 zielone galaretki (np. agrestowe)
Dodatkowo
- Blaszka 40x25 cm