Shrek

Biszkopt
  • 5 jaj
  • 220 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Warstwa budyniowa
  • 900 ml zielonego soku Kubuś lub Pysio
  • 4 budynie śmietankowe
  • 6 łyżek cukru
  • 2 paczki delicji (np. pomarańczowych)
Warstwa śmietanowa
  • 600 ml kremówki
  • 2 galaretki cytrynowe
Zielona galaretka
  • 3 zielone galaretki (np. agrestowe)
Dodatkowo
  • Blaszka 40x25 cm
Biszkopt
  • 5 jaj
  • 220 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Warstwa budyniowa
  • 900 ml zielonego soku Kubuś lub Pysio
  • 4 budynie śmietankowe
  • 6 łyżek cukru
  • 2 paczki delicji (np. pomarańczowych)
Warstwa śmietanowa
  • 600 ml kremówki
  • 2 galaretki cytrynowe
Zielona galaretka
  • 3 zielone galaretki (np. agrestowe)
Dodatkowo
  • Blaszka 40x25 cm

Przygotowanie

Biszkopt

  • Żółtka oddzielić od białek. Białka miksować ze szczyptą soli, a gdy będą robić się gęste dodać cukier. Po dokładnym zmiksowaniu dodawać stopniowo po jednym żółtku.
  • Gdy całość będzie już ładnie ubita, odstawić mikser i przygotować sypkie składniki.
  • Mąkę pszenna, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia zmieszać, a następnie przesiać przez sitko do masy płynnej.
  • Całość wymieszać drewnianą łyżką tak, aby ciasto nabrało jak najwięcej powietrza i było pulchne.
  • Piec w temperaturze 160 stopni C przez 20 minut lub do suchego patyczka.

Warstwa budyniowa

  • W 400 ml soku rozmieszać budynie. 500 ml soku razem z cukrem zagotować, ciągle mieszając, aby cukier się rozpuścił.
  • Do gotującej się masy dodać sok rozmieszany z budyniami. Rozprowadzić składniki ciągle mieszając aż masa się zagotuje.
  • Po zagotowaniu mieszać jeszcze przez minutę, a następnie szybko wylać na biszkopt i rozprowadzić po całości.
  • Gdy masa lekko przestygnie na górę poukładać delicje.
  • Całość dokładnie ostudzić i dopiero po ostudzeniu zacząć przygotowywać warstwę śmietanową.

Warstwa śmietanowa

  • Galaretki ugotować, ostudzić, a gdy zaczną tężeć w osobnej misce ubić kremówkę.
  • Do ubitej kremówki dodać galaretkę i delikatnie zmiksować. Wyłożyć na delicje i pozostawić do stężenia.

Zielona galaretka

  • Ugotować galaretkę, ostudzić, a gdy zacznie tężeć delikatnie wylać (np. łyżką) na warstwę śmietanową.

KONCEPCJA CIASTA

  1. Biszkopt
  2. Warstwa budyniowa
  3. Delicje
  4. Warstwa śmietanowa
  5. Zielona galaretka