Sernik z jabłkami i kruszonką

Spód
  • 200 g herbatników pełnoziarnistych
  • 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1.5 łyżeczki cynamonu
  • 1.5 łyżki brązowego cukru
  • 50 g masła
Jabłka
  • 150 g obranego jabłka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g brązowego cukru
  • 70 g masła
Sernik
  • 600 g twarogu śmietankowego
  • 130 g cukru
  • 150 g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki pasty z wanilii
  • 3 duże jajka
Dodatkowo
  • forma tortowa o średnicy 24 cm
  • papier do pieczenia
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    8 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz. 30 min
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Spód
  • 200 g herbatników pełnoziarnistych
  • 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1.5 łyżeczki cynamonu
  • 1.5 łyżki brązowego cukru
  • 50 g masła
Jabłka
  • 150 g obranego jabłka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g brązowego cukru
  • 70 g masła
Sernik
  • 600 g twarogu śmietankowego
  • 130 g cukru
  • 150 g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki pasty z wanilii
  • 3 duże jajka
Dodatkowo
  • forma tortowa o średnicy 24 cm
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

Spód

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Herbatniki rozdrobnić np. w malakserze lub przy pomocy wałka. Dodać gałkę muszkatołową, cynamon, cukier i roztopione masło. Całość dokładnie wymieszać, przesypać do tortownicy i rozprowadzić równomiernie. Docisnąć np. przy pomocy szklanki.
  • Gotowy spód piec 10 minut w temperaturze 160 stopni C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odłożyć do wystudzenia.

Jabłka i kruszonka

  • Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Następnie wymieszać z cukrem i cynamonem. Przełożyć do durszlaka, aby pozbyć się nadmiaru soku i odstawić.
  • Do miseczki dodać mąkę, cukier i pokrojone na małe kawałeczki masło. Całość wyrobić do połączenia składników. Gotową kruszonkę odstawić.

Sernik

  • Do miski dodać twaróg, cukier, śmietanę, skrobię ziemniaczaną i pastę z wanilii. Składniki ucierać na gładki sernik stopniowo dodając po jednym jajku.
  • Gotową masę przelać na przygotowany wcześniej spód i równomiernie rozprowadzić. Wierzch posypać przygotowanymi wcześniej jabłkami, a następnie kruszonką.
  • Piec w temperaturze 170 stopni C przez 90 minut - tak długo aż boki sernika i środek pięknie wyrosną.
  • Po upieczeniu odstawić w formie do całkowitego odstudzenia. Później przenieść do lodówki - najlepiej na całą noc lub minimum 6 godzin.