Sernik wiedeński

Składniki
  • 8 jaj
  • szczypta soli
  • 1 kg twarogu
  • 250 g cukru
  • 200 g masła
  • 100 g śmietany 30%
  • 100 g kaszy manny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo
  • forma tortowa o średnicy 24 cm
  • papier do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia
  • Liczba porcjiikona talerza z pokrywą
    12 porcji
  • Czas przygotowaniaikona zegara
    2 godz.
  • Poziom trudnościikona czapki kucharskiej
    łatwy
Składniki
  • 8 jaj
  • szczypta soli
  • 1 kg twarogu
  • 250 g cukru
  • 200 g masła
  • 100 g śmietany 30%
  • 100 g kaszy manny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo
  • forma tortowa o średnicy 24 cm
  • papier do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  • Rozbić jajka, białka oddzielić od żółtek. Żółtka odstawić. Białka ubić w dużej misce na sztywną pianę ze szczyptą cukru, a następnie odstawić.
  • Do czystej miski dodać twaróg, cukier, masło, śmietanę, kaszę manną, cukier waniliowy, skrobię i żółtka, a następnie całość dokładnie utrzeć do połączenia wszystkich składników.
  • Gotową masę serową dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać.
  • Całość przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piec 90 minut w temperaturze 160 stopni C.
  • Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku przez około 2 godziny, a następnie włożyć do lodówki – najlepiej na noc.
  • Przed podaniem posypać odrobiną cukru pudru.